Gå direkt till textinnehållet

Reportrar i storgräl

En reporter på Norrländska Socialdemokraten har PO-anmält Dala-Demokraten. Bråket kretsar kring artiklar om sexbrottslingen Thomas Quick.– Såväl DDs reporter Gubb Jan Stigson som jag själv är för engagerade för att kunna skriva objektivt om de här frågorna på nyhetsplats, säger Dan Larsson på NSD.

En reporter på Norrländska Socialdemokraten har PO-anmält Dala-Demokraten. Bråket kretsar kring artiklar om sexbrottslingen Thomas Quick.

– Såväl DDs reporter Gubb Jan Stigson som jag själv är för engagerade för att kunna skriva objektivt om de här frågorna på nyhetsplats, säger Dan Larsson på NSD.

BRÅK Dan Larsson på Norrländska Socialdemokraten och Gubb Jan Stigson på Dala-Demokraten är båda mycket insatta i utredningarna kring Thomas Quick. Men de har helt olika uppfattningar i skuldfrågan.

Annons Annons

– Quick har tagit på sig mord han inte begått, hävdar Dan Larsson.

– Quick är skyldig till de mord han dömts för, anser Gubb Jan Stigson.

Dan Larsson har nyligen skrivit en bok om Quick. Gubb Jan Stigson har sågat boken i DD och kallat den ”ett pinsamt fuskverk”. Artikeln täckte en helsida och infördes på nyhetsplats.

De två följande dagarna fortsatte Stigson i DD att angripa uppgifter ur boken.

Sedan Dan Larsson utan framgång försökt få ett genmäle i DD har han PO-anmält tidningen. DD har vägrat genmäle med motiveringen att Stigsons text var en recension, även om den publicerades på nyhetsplats.

Även tidigare har Stigson på nyhetsplats kritiserat Larsson och bland annat kallat hans uppgifter för ”hur felaktiga som helst”. Enligt Larsson har han vid olika tillfällen i två års tid angripits av Stigson i DD.

Gubb Jan Stigson säger att han är opartisk.

– Dan Larssons bok om Quick är skit. Jag har bara skrivit om vilka faktafel han gått ut med.

De båda reportrarnas starka engagemang i Quick-historien har fått dem att gå längre än journalister brukar. Gubb Jan Stigson har JO-anmält en åklagare för att han vägrat ta emot uppgifter som Stigson suttit inne med.

Vidare berättar Stigson hur han i fjol var på väg till en stuga i Falutrakten för att, före polisen, leta efter likdelar som Quick kunde ha gömt där.

Stigson har även skrivit debattartiklar för att bemöta uppgifter om Quick-historien som stått i andra tidningar.

– Jag vill bara ha fram sanningen, säger Gubb Jan Stigson.

Dan Larsson å sin sida har gjort det ovanliga att begära resning i hovrätten för Quick.

För ett par år sen hade en annan reporter än Larsson skrivit om Quick i NSD.

– Jag blev då uppringd av Stigson som ville att jag skulle hindra den reportern från att skriva mer om Quick, hävdar Dan Larsson.

– Struntprat. Något sådant skulle jag aldrig ens försöka med, svarar Gubb Jan Stigson. Jag ringde bara för att höra om inte NSD skulle upphöra med sina felaktiga artiklar.

Larsson har beslutat sig för att aldrig mer skriva om Quick på nyhetsplats.

– Jag är för involverad och då är det lätt att man börjar uppträda lite som rättshaverist. Av samma skäl borde även Gubb Jan Stigson avstå från att skriva nyhetsartiklar om Quick.

– Varför skulle jag det? undrar Stigson. Det finns ingen som varit så kritisk mot mordutredningarna som jag.

Fler avsnitt
Fler videos