Gå direkt till textinnehållet

Rektor misstänks för efterforskning av källa

Rektorn på Engelbrektsskolan i Stockholm blev inspelad när han frågade vem som lämnat uppgifter till Vi Lärare. Justitiekanslern har nu inlett en förundersökning.

I november publicerade Vi Lärare en artikel om ett tumultartat kaos på Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm. Skolan har enligt Vi Lärare varit underbemannad och vid ett tillfälle lämnades totalt 180 elever utan tillsyn. Bråk uppstod och skyddsombudet utfärdade ett skyddsstopp.

Skolans rektor ville veta vem på skolan som pratat. En person som blev tillfrågad spelade in samtalet. På inspelningen hörs rektorn säga: ”Den här artikeln som dök upp i Vi Lärare, var du på något sätt inblandad?”

Sveriges Lärare stämde Stockholms Stad för brott mot efterforskningsförbudet och i januari varnades rektorn av arbetsgivaren och medlemmen fick ekonomisk ersättning om 30 000 kronor. Det rapporterar Vi Lärare.

Annons Annons

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot rektorn för brott mot efterforskningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen. Uppsåtlig efterforskning i strid med förbudet straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos