Gå direkt till textinnehållet

Rekordmånga nationaliteter till journalistkonferens i Norge

Deltagare från hela 76 länder kommer till den globala konferensen för undersökande journalistik i Norge i september. - Vi är uppe i 76 länder nu, och det slår det tidigare rekordet i Toronto med god marginal, säger Lars Nehru Sand, på Skup i Oslo.

Konferensen Global Investigative Journalism hålls i norska Lillehammer i Norge och har alltså samlat rekordmånga nationaliteter på anmälningslistan. Att journalister från så många länder kommer att delta är en konsekvens av att arrangörerna, Skup, Norges stiftelse för en kritisk och undersökande press, har verkat för att inte konferensen skulle begränsas till västvärldens länder.

Bland annat har man sökt och funnit sponsorer, dels norska medieföretag, dels norska UD, för att kunna finansiera resor för deltagare från fattigare länder. Arrangörerna har uttalat ambitionen om att genomföra en sant global konferens om undersökande journalistik.

– Stödet har varit  enormt från norska medieföretag och organisationer som gjort det möjligt för oss att göra en riktigt global konferens, säger Jan Gunnar Furuly, mässgeneral.  

Fler avsnitt
Fler videos