Israel har blivit världens tredje största journalistfängelse
Rekordmånga journalister dödade i konfliktzoner i år och Gaza är den farligaste regionen i världen för journalister, slår Reportrar utan gränser fast i sin rapport över pressfrihetsåret 2024. Israel har blivit världens tredje största journalistfängelse.
54 journalister dödades i världen (hittills) under 2024, slår RSF fast i årsrapporten som släpptes idag. 31 av dem dog i konfliktzoner, vilket är en rekordhög siffra.
Kriget mellan Hamas och Israel präglade pressfrihetsåret. Israel har med 41 fängslade journalister, varav den stora majoriteten palestinier, blivit världens tredje största journalistfängelse, efter Kina (124 journalister) och Burma (61).
– I stort sett alla är palestinier, men vi räknar dem som fängslade i Israel eftersom deras frihetsberövanden har skett i samband med gripanden av israeliska styrkor. Dessutom är fängelserna belägna på israelisk mark, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Två anmärkningsvärda fall enligt RSF är journalisterna Somaya Jawabra och Lama Ghosheh som är placerade i husarrest på Västbanken, ett område som ligger under palestinsk myndighet.
– Deras frihetsberövanden räknas som israeliska av två skäl. Dels är dessa åtgärder resultatet av beslut som fattats av israeliska myndigheter. Dels är Israel, som ockuperande makt på Västbanken sedan 1967, ansvarigt för en stor del av situationen där, säger Erik Larsson.
Enligt RSF har Israel systematiskt använt sig av ”administrativt förvar”, vilket tillåter armén att gripa personer utan att redogöra för anklagelserna mot dem. 37 palestinska journalister sitter enligt RSF fängslade i Israel. Två av dem är Alaa al-Rimawi, reporter för J Media News, och Diaa al-Kahlout, Gaza-korrespondent för The New Arab. RSF skriver att båda ska ha torterats i israeliska fängelser.
Nästan 30 procent av de journalister som dödades i tjänsten 2024 dödades på Gazaremsan. Totalt har 145 palestinska journalister dödats sedan krigsutbrottet i oktober 2023, varav minst 35 i tjänsten, enligt RSFs siffror. Pressfrihetsorganisationen pekar ut den israeliska armén som skyldig till 18 journalisters död under 2024.
Även i andra regioner i världen är situationen usel för journalister. Asien var 2024 den näst farligaste regionen för journalister med sju dödade journalister i Pakistan och fem under demonstrationer i Bangladesh. I drogkartellernas Mexiko dödades också fem journalister i år.
55 journalister sitter tillfångatagna som gisslan, varav två blivit gisslantagna under 2024. Terrorgruppen IS är den största gisslantagaren och håller för närvarande 25 journalister i fångenskap, följt av syriska rebellgrupper som håller 11 journalister som gisslan, enligt rapporten.
Ytterligare 95 journalister är försvunna, varav merparten saknas sedan mer än 10 år tillbaka. Mer än en fjärdedel har försvunnit under de senaste tio åren, där Mexiko står för flest fall, med fem försvunna journalister sedan 2014. RSF anser att en journalist är försvunnen när det inte finns tillräckliga bevis för att avgöra om han eller hon har fallit offer för mord eller kidnappning och inget ”trovärdigt uttalande” har gjorts i fallet.
Bland ljusglimtarna under pressfrihetsåret finns att flera journalister släppts från fångenskap, som iranska Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi som släpptes mot borgen i januari och Wikileaksgrundaren Julian Assange som släpptes fri i juni, dock efter en uppgörelse med USA där han erkände sig skyldig till att i ett fall olovligt ha mottagit och spridit hemligstämplad nationell försvarsinformation.