Regeringen sparkar Ehrenkrona
Den misslyckade rekryteringen av en ny VD har orsakat Sveriges Radio en “ordentlig förtroendeskada”. Därför tog kulturminister Marita Ulvskog i dag beslutet att sparka SRs ordförande Marika Ehrenkrona.
Den misslyckade rekryteringen av en ny VD har orsakat Sveriges Radio en “ordentlig förtroendeskada”. Därför tog kulturminister Marita Ulvskog i dag beslutet att sparka SRs ordförande Marika Ehrenkrona..
Efter en våldsam kritikstorm mot Sveriges Radios styrelseordförande Marika Ehrenkrona tog kulturminister Marita Ulvskog i dag beslutet att peta Ehrenkrona från ordförandeposten.
– För att begränsa skadan för Sveriges Radio är det nödvändigt att börja om med en ny styrelse. Jag kommer därför att föreslå regeringen att entlediga Marika Ehrenkrona från hennes uppdrag så snart som möjligt.
Marika Ehrenkrona har bara suttit som ordförande för Sveriges Radio i två månader. Men hennes sätt att leda processen med att rekrytera en ny VD har blivit ett så stort misslyckande för Sveriges Radio att det blev omöjligt för henne att sitta kvar. Kulmen nåddes på tisdagen när styrelsen informerades om att Ehrenkrona kommit överens med Joachim Berner om att han ska få en kompensation på två årslöner för styrelsens misslyckade hantering av rekryteringen av honom som ny VD. Efter det mötet meddelade flera av styrelsens ledamöter att de inte hade förtroende för Ehrenkrona och att de ställer sina platser till förfogande.
– Efter det var hoppet ute om att den här styrelsen skulle kunna fungera, sade Marita Ulvskog till Journalisten, vid en snabbt improviserad pressträff på kulturdepartementet, strax innan Marika Ehrenkrona skulle möta pressen utanför Radiohuset.
bryt
Beskedet om entledigandet av Ehrenkrona föregicks av att SR-medarbetare, fackförbund, styrelsekollegor och medier unisont krävde att Marika Ehrenkrona omedelbart ska avgå från sin post.
”Skandal är ett litet ord i detta sammanhang – upprördheten som vi på lokalnivå känner för detta enorma slöseri är obeskrivbar.” skrev 26 medarbetare på Radio Uppland till Marika Ehrenkrona och krävde hennes avgång.
I brevet står vidare: ”Vi matas dagligen med sparbeting – tjänster tillsätts inte, vikarier lasas inte in och vi arbetar med undermålig teknik. Samtidigt som vårt radiohus faller samman och resurserna aldrig räcker till, så kastar vår arbetsgivare bort pengar.”
bryt
Journalistförbundet krävde styrelseordförandens avgång på förmiddagen och efter lunch sände även journalistklubben på Sveriges Radio ut ett meddelande om att ersättningen till Berner lägger sten på börda i en organisation som plågas av hårda rationaliseringar:
”Den största skadan är dock att förtroendet hos våra lyssnare är sargat”, framhåller journalistklubben.
Marita Ulvskog tror att förtroendeskadan ska gå att reparera relativt snabbt:
– Företaget är så starkt att det snabbt ska kunna komma ur det här.
När kan en ny ordförande utses?
– Jag har redan i dag vänt mig till moderata samlingspartiet och bett dem nominera en ny kandidat.
Hur ska en ny styrelse kunna få arbetsro i en fråga som blivit så här politiserad?
– Jag tror inte att det ska vara några problem. Det är inte modellen det är fel på, utan det beror på personerna. Tidigare har SRs styrelse fungerat alldeles utmärkt.
pf@sjf.se
mj@sjf.se