Gå direkt till textinnehållet

”Redigerare – var är ni?”

Som vanligt ont om redigerare och journalister med utländsk bakgrund. Men annars var det få entydiga trender när Journalisten ringde runt om årets sommarvikariat. Gladast var GP som infört ett nytt ansökningssystem.

Fler med erfarenhet – färre med erfarenhet. Fler tjejer – färre tjejer. Fler ansökningar – färre ansökningar. Det går knappast att vaska ut några trender bland svaren från medieföretagens personalansvariga.

– Det är inte lika många sökande till webben. Det verkar som om marknaden fångat upp dem med webbkompetens, säger Gisela Ekblom, personaladministratör på Barometern.

En egenskap som uppskattas av många arbetsgivare är om de som söker har lokal förankring. Blekinge Läns Tidning tar gärna praktikanter från Kalmar högskola under våren och låter dem sedan bli sommarvikarier, ett slags provanställning:

– Då är de ju redan upplärda när de kommer hit, säger Pernilla Berghé, administrativ redaktör. Och eftersom de har lokal anknytning är det större chans att de stannar här.

Som vanligt vill de flesta bli reportrar. Det råder full huggsexa om kvalificerade redigerare.

– Redigerare, var är ni? Jag måste snart skriva till skolorna och se till att de berättar för studenterna att det är redigerare de ska bli, utbrister Liv Bjur, redaktionschef på Karlskoga-Kuriren.

Det går fortfarande trögt att få in vikarier med invandrarbakgrund. Bara några få procent av dem som söker har en annan bakgrund, om man använder det grova måttet att gå efter namnet. Det positiva man kan se är att arbetsgivarna är medvetna om problemet, och att många letar aktivt efter mångfald.

Sommarvikariaten är en tung post för de flesta personalansvariga. Göteborgs-Posten testade i år en ny metod som föll mycket väl ut. Man lät alla söka via ett formulär på hemsidan.

– Eftersom vi varit tydligare med vilka krav vi har har vi sluppit dem som ”gillar att skriva” och fått mer kvalificerade ansökningar. Det har funkat väldigt smidigt, och det har gett avdelningscheferna bättre överblick över vilka som sökt och intresset för olika avdelningar, säger Peter Särnwald på personalavdelningen.

I en del fall är det svårt att ange vad som ska räknas som sommarvikariat eller som vanligt vikariat.

– I första hand erbjuder vi jobb till förturer, säger Bengteric Busk, biträdande redaktionschef på SVT, Falun. Vi har praktikanter från journalistutbildningar som fortsätter som vikarier över sommaren. Vikarier som anställts under våren fortsätter under sommaren. Kanske en av 15 sökande anställs som ren sommarvikarie, vilket är normalt.

Även på TV4 Östergötland är situationen oklar.
– Jag kan inte svara på hur många vi behöver, säger nyhetschefen Daniel Söderqvist. Det beror på vilken bemanning vi får. I dag har vi 12,8 tjänster, men den sista maj läggs vårt morgonmagasin ner och vi vet inte hur vårt behov ser ut efter det.

Daniel Söderqvist har noterat att de sökandes bakgrund är mycket varierande.

– Förvånansvärt många saknar journalistutbildning eller erfarenhet av journalistik. Det kan ha att göra med att många inte kopplar ihop TV med journalistik, utan mera hoppas på att bli kändisar.

 

Hela listan:

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025