Gå direkt till textinnehållet

”Rättsväsendet har misslyckats”

Monica Walldéns och David Widlunds bok Gryningspyromanen berättar historien om en av Sveriges farligaste personer, men också om samhällets och rättsväsendets misslyckande. ”Polisen har missat bevisning. Flera bränder borde utredas på nytt”, säger Monica Walldén.

Ulf Borgström, ”Gryningspyromanen”, har dömts för en mordbrand och två försök till mordbrand. Han har själv sagt att han legat bakom 200, och i boken Gryningspyromanen lyckas Monica Walldén och David Widlund övertygande koppla honom till ett hundratal varav många ännu inte är preskriberade. Ändå är Ulf Borgström sedan april en fri man.

David Widlund har tidigare medverkat som researcher i en bok om Ulf Borgström, men efter att den kom ut 2012 har mycket mer framkommit. Via en frilansjournalistgrupp på Facebook fick han kontakt med Monica Walldén som har brand som ett av sina nischämnen, bland annat för Brandskyddsföreningen. I februari började de arbeta med den nya boken, Gryningspyromanen, som kommer ut den 21 oktober.

– Det var ett enormt researchmaterial att gå igenom och jag har jobbat väldigt mycket mer än heltid under våren för att få boken klar. Vi bestämde oss för att bygga upp den helt kronologiskt och fokusera på dels Ulf Borgströms uppväxt, dels rättsväsendets misslyckande, berättar Monica Walldén när vi träffas på Journalistens redaktion över en kopp kaffe.

Annons Annons

Varför valde ni de två spåren?
– Samhället har svikit Ulf Borgström gång på gång, sedan barnsben. Jag tar inte hans handlingar i försvar, men för att förstå hans agerande måste man veta att han har haft en helt fruktansvärd uppväxt och att de sociala myndigheterna aldrig ingrep för att skydda honom eller hans bror. När han blir misshandlad av polisen som 13-åring så är det en viktig händelse för att förstå varför han avskyr samhället och är uppfylld av ett hämndbegär. Han är en otroligt intelligent person som har en kristallklar logik i sitt handlande, och som bottnar i alla svek han utsatts för. Vi skapar väldigt farliga människor genom att inte ge unga människor rätt stöd. Därför är det viktigt att berätta om uppväxten.

– Det är också viktigt att inse att Ulf Borgström sannolikt inte hade varit en fri man i dag om de här bränderna han misstänks för hade inträffat i till exempel Danmark. Där hade man en person som var misstänkt för flera bränder och man åtalade med hjälp av sannolikhet. De sannolikhetsberäkningar som vi har tagit fram i samarbete med Lunds universitet visar att det är större chans att få sju rätt på Lotto än att Ulf Borgström inte har något med en av de granskade bränderna att göra. Den svenska polisen har missat viktiga bevis och man har inte varit intresserad av att lära sig hur man ska arbeta för att lyckas lagföra en mordbrännare. Den kunskapen finns därute, men polisen har inte tagit till sig den, säger Monica Walldén.

Hur tänker du kring att ni hänger ut en person för brott han inte är dömd för?
– Vi är noga med formuleringarna i boken, men vi vill samtidigt lyfta diskussionen om vad som anses vara rimligt tvivel när man ska lagföra en person för anlagd brand. Många av bränderna är polisiärt uppklarade men ingen är dömd för dem. De är inte preskriberade och behöver granskas på nytt. Ulf Borgström är en mycket farlig person. Hans krigsförklaring mot samhället har kostat skattebetalarna en miljard kronor, och därmed är det relevant att berätta vem han är.

Jag upplever din beskrivning av honom i boken som mycket återhållsam och saklig med tanke på att hans beteende är minst sagt anmärkningsvärt. Har du ansträngt dig för att undvika omdömen?
– Det har varit viktigt för mig att visa hans anhöriga och honom själv den respekten. Jag vill hålla mig till sakförhållandena som är relevanta för att berätta vem han är, vad som har drabbat honom och vad han har gjort. Berättelsen behöver inga förstärkningsord.

Vilken kontakt har ni haft med Ulf Borgström i arbetet med boken?
– Han har avböjt en intervju så vi har fått förlita oss på uppgifter han lämnat på annat sätt, i förhör och and­ra intervjuer.