Gå direkt till textinnehållet

Rättegång mot Pehlivan – efter ett halvårs isolering

Ett halvår efter gripandet sitter den turkiska utgivaren Barış Pehlivan fortsatt frihetsberövad utanför Istanbul. På onsdag ska hans fall upp i rätten.

Den turkiska journalisten Barış Pehlivan har suttit fängslad för sin yrkesutövning tidigare. 2011-2012 avtjänade han 20 månader efter påstått terrorsamröre, vilket han berättade om i Journalisten.

I mars i år greps Barış Pehlivan på nytt i Turkiet, tillsammans med två kollegor på den oberoende nyhetssajten Oda-tv där han är ansvarig utgivare. Den här gången handlar det om att Oda-tv i februari publicerat en nyhetsartikel om en hemlig begravningsceremoni för en namngiven agent i den turkiska säkerhetstjänsten som mördats i president Erdogans krig i Libyen. Agentens namn hade dock redan spridits brett i den turkiska offentligheten innan Oda-tv:s publicering.

När Turkiets parlament i april godkände regeringens lagförslag som innebar att 100 000 fångar kan släppas i förtid, på grund av coronasmittan, undantogs personer anklagade för att ha brutit mot säkerhetstjänstlagarna, vilket omfattar de tre Oda-tv-journalisterna.

Annons Annons

Med hänvisning till pandemin har de fängslade journalisterna hållits isolerade i väntan på rättegång, med mycket begränsad kontakt med familj och advokater.

I april skickades en överklagan till konstitutionsdomsolen i Ankara om att häktningen bryter mot Oda-tv-journalisternas yttrandefrihet. Barış Pehlivans advokat har också flera gånger försökt få honom frisläppt i väntan på rättegång, men utan framgång. Däremot släpptes Oda-tv:s nyhetschef Barış Terkoğlu vid en första förhandling i juni.

Den 7 maj presenterades anklagelserna i fallet. Förutom anklagelser om brott mot säkerhetstjänstlagen riktas även terroranklagelser mot Oda-tv-journalisterna. Den 15 maj kunde Pahlivans advokater visa en video där det framgår att Pehlivan misshandlats fysiskt och psykiskt i häktet.

På onsdag tas fallet upp i domstol i Istanbul. Europeiska Journalistfederationen har tillsammans med det turkiska journalistförbundet uppmärksammat Barış Pehlivan och hans kollegors falll samt anmält fallet till Europarådet.

Fler avsnitt
Fler videos