Barış Pehlivan. FOTO: Hanna Lundquist

Kritik mot Journalistförbundet för tystnad i fallet Pehlivan

22 april, 2020

DEBATT Den turkiske journalisten Barış Pehlivan som var gästtalare på Journalistförbundets ordförandekonferens 2012 sitter återigen fängslad, men förbundet tiger still. Oacceptabelt, anser journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri i en debattartikel. UPPDATERAD.

För sju år sedan var den turkiske journalisten Barış Pehlivan gästtalare på svenska Journalistförbundets Framtidskonferens i Nynäshamn, som var en kombinerad ordförande- och avtalskonferensen, och den största sammankomsten av förtroendevalda i förbundets historia.

Pehlivan hade då nyligen släppts ur turkiskt fängelse för sin yrkesutövning. Nu sitter han fängslad igen, men det internationella samfundet, inklusive Journalistförbundet, är tyst. Det är oacceptabelt, skriver journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri i en debattartikel i Journalisten.

Barış Pehlivan fängslades i mars efter att Oda-tv där han är ansvarig utgivare publicerat en nyhetsartikel om en hemlig begravningsceremoni för en namngiven agent i den turkiska säkerhetstjänsten som mördats i president Erdogans krig i Libyen. Flera journalister riskerar upp till nio års fängelse för rapporteringen om kriget i Libyen, vilket Journalisten har berättat om.

”Medan det mediala strålkastarljuset i hela världen riktas mot coronapandemin passar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på att öka häxjakten på journalister. Turkiet, som ifjol lämnat över världsrekordet i antalet fängslade journalister till Kina, har i dagarna med råge återerövrat sin föga ärevördiga titel”, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Den amnesti som Erdogan gett 90 000 fångar omfattar inte fängslade journalister.

”Varför ger inte Journalistförbundet i Sverige stöd till de frihetsberövade journalisterna i Turkiet?”, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.
 

Läs mer: Journalistens intervju med Barış Pehlivan 2012: ”Jag har inga vapen, bara en penna”

Uppdatering: Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert bemöter kritiken: ”När alla världens blickar är riktade mot coronakrisen passar Erdogan på”

DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies