Gå direkt till textinnehållet

NWTs pushnotis om ett dödligt våldsdåd var övning – ”Ett misstag”

Nya Wermlands-Tidningen skickade en pushnotis om ”dödligt våld” vid Karlstad universitet. I verkligheten var det en polisövning.

I morse pushade NWT en braskande blåljusnyhet – ”Därför är det pådrag vid universitetet – dödligt våld”. Den som klickade sig in på artikeln fick snart klart för sig att det handlade om en övning där polisen tränade på att hantera ett fiktivt larm om pågående dödligt våld.

Formuleringen om det dödliga våldet togs bort under förmiddagen.

Pushnotisen som NWT gjorde på onsdagsmorgonen.

– Vi fick ett pressmeddelande om att övningen skulle äga rum, och vi ansåg att det var relevant att skriva om den eftersom allmänheten skulle märka blåljuspådraget. Vi landade därför i att göra vinkeln ”därför är det blåljuspådrag vid universitetet”, säger NWTs chefredaktör och ansvarige utgivare Mikael Rothsten.

Annons Annons

Varför ändrade ni pushen?

– Anledningen till ändringen av pushnotisen var att den ursprungliga versionen innehöll en felaktig information. Efter att den publicerats reagerade ansvarig nyhetschef på rubriken och ändrade den omedelbart. Vi beklagar att det inte tydligt framgick att det handlade om en övning.

Skadar inte den här sortens klickfiske trovärdigheten?

– Det är naturligtvis inte bra när en pushnotis ger en felaktig bild av verkligheten. Därför ändrades rubriken omgående. Jag köper dock inte att detta skulle handla om ”klickfiske”, vilket indikerar att detta skulle vara medvetet eller planerat. Ibland sker misstag på en nyhetsredaktion och då får man snabbt försöka korrigera det, vilket vi också gjorde i det aktuella fallet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos