Gå direkt till textinnehållet

Råstam JO-anmäler att handlingar förstörts

Handlingar rörande ett 50-tal anlagda bränder som drabbade Falun på 70-talet har förstörts. Journalisten Hannes Råstam har anmält förfarandet till Riksåklagaren och Justitieombudsmannen, skriver Falu Kuriren.

I söndags visas Hannes Råstams granskning av ett stort antal anlagda bränderna som drabbade Falun på 70-talet. Enligt polisutredningen var det ungdomsligor som låg bakom bränderna och fyra tonåringar dömdes för ett tiotal av mordbränderna.

I Råstams reportage kommer det fram nya uppgifter som tyder på att fel personer kan ha dömts för bränderna.

– Jag blev väldigt förfärad när jag insåg att alla handlingar kring bränderna har eldats upp och förstörts, säger Hannes Råstam till Falu Kuriren.

Han har nu gjort en anmälan till Justitieombudsmannen och till Riksåklagaren för att få undersökt om utrensningen skett i enlighet med gällande lagstiftning och arkivregler.

I sin anmälan skriver Hannes Råstam att brottmålet har stort principiellt intresse – såväl kulturhistoriskt, juridiskt, kriminologiskt som rättspsykologiskt – och att man bör beakta att ett 50-tal av de anlagda bränderna aldrig blev uppklarade.

Fler avsnitt
Fler videos