Rapport försvarar intervju med FN-soldat ur gisslan

26 februari, 1998

I ett tvåvåningshus i Georgien sitter några FN-soldater som gisslan. Kidnapparna uttalar sig i en rad medier. Får politiska vildhjärnor därmed en signal att de kan sätta dagordningen om de tar några västerlänningar som gisslan?

I ett tvåvåningshus i Georgien sitter några FN-soldater som gisslan. p(ingress). Kidnapparna uttalar sig i en rad medier. Får politiska vildhjärnor därmed en signal att de kan sätta dagordningen om de tar några västerlänningar som gisslan?

— Generellt är det naturligtvis en fara men de här kidnapparna har inte framfört några direkt politiska budskap, säger Mildred Erikson, biträdande Rapportchef. De har mest kommit med förvirrade budskap och jag misstänker de inte har förstått hur de skulle kunna använda reportrarna.

— Om kidnapparna gått ut med politiska deklarationer hade det inte sänts okommenterat.

— Jag vill gärna tro att vi inte är fullt så aningslösa, svarar Mildred Erikson. Misstänkte vi att vi utnyttjades i något sofistikerat spel så vill jag tro att vi skulle agera för att undanröjas de riskerna.

— Journalister har ansetts medverka till offentliga självmord genom att vara på plats. Det är ni som ser till att våldet tilltar i Mellanöstern, heter det ibland. Makthavare skyller ofta på massmedierna, men det är att göra det lätt för sig.

Rapportreportern Morgan Olofsson gjorde i slutet av förra veckan en intervju med en tjeckisk man ur gisslan.

Framför kameran berättade tjecken att han riskerade att skjutas när som helst.

Morgan Olofsson verkade skakad. Han framhöll att han inte visste vad han skulle fråga mer utan önskade bara tjecken lycka till innan han leddes bort av en beväpnad kidnappare.

— Det blev mycket närgånget men det var etiskt försvarbart att sända intervjun, anser Mildred Erikson. Genom att Morgan redovisade att han blev tagen framgick det fasansfulla i situationen.

—Det här har inte varit lätt men jag tycker inte att vi har gått över gränsen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies