Gå direkt till textinnehållet

Radioserie i P1 prisades

Vad var det som hände? frågade sig Randi Mossige-Norheim i en serie reportage som sändes i Sveriges Radios P1 i somras. I onsdags fick hon veta att hon utsetts till vinnare av Stora Journalistpriset i radioklassen.

Vad var det som hände? frågade sig Randi Mossige-Norheim i en serie reportage som sändes i Sveriges Radios P1 i somras.
I onsdags fick hon veta att hon utsetts till vinnare av Stora Journalistpriset i radioklassen.

Prisnämndens motivering till varför Randi Mossige-Norheim belönas lyder: ”för att hon i programserien ’Vad var det som hände?’ med sin lyhörda reportagekonst får lyssnaren att se den stora berättelsen i den lilla historien”.

I programserien fångade hon upp notiser som fladdrat förbi och kollade hur verkligheten bakom dem såg ut.

Annons Annons

Nyfiken på historien bakom notisen

– Vad var det? undrade jag och tänkte att det borde finnas mer att berätta. Till exempel historien bakom notisen om att någon släppt ut rävar från en rävfarm. Jag åkte till platsen och talade med folk om deras känslor efter händelsen, om hur förbannade de var och hur de kände sig lurade av varann.

Det visade sig inte vara så självklart vilka som var de sanna djurvännerna när Randi Mossige-Norheim kom verkligheten nära.

Reporter på P1 sen 1998

Ett annat reportage handlade om att pass kan vara olika saker för olika människor. Hon berättade om att falska pass sålts som konstverk på auktion för flera hundratusen kronor medan andra fick betala dryga pengar för pass för att över huvud taget kunna överleva.

37-åriga Randi Mossige-Norheim är reporter på P1 sen 1998. Hon har tidigare jobbat på Radio Stockholm och Radio Skaraborg.

hl@sjf.se

Fotnot: Bakom Stora Journalistpriset ligger Bonniers. Prisutdelningen är den 15 november.

Övriga pristagare

* Dagspress: Richard Aschberg och Erik Korsås, Aftonbladet, som ”gediget kartlagt och beskrivit den omfattande sexhandel på nätet som blev följden av att sexuella tjänster kriminaliserades”.

* Tidskrifter: Ulrika Knutson, Månadsjournalen. ”Med engagerande entusiasm och spänst i språket kopplar hon

korskulturella grepp på livet och konsten.”

* TV: Trond Sefastsson, Kalla Fakta TV4 ”som genom envetet grävande har blottat rättsliga missförhållanden och bidragit till att en livstidsdömd friats”.

* Hasse Olssons pris för ekonomijournalistik: Peter Benson, Dagens Industri, ”för orädda avslöjanden av grava missförhållanden i tre nära lierade börsföretag. Artikelserien ledde till att Stockholmsbörsen stoppade handel i bolagen.”

* Nya medier: Thomas Peterssohn och Anders Cervanka, Ekonomi 24, ”med snabb och aktiv nyhetsjournalistik har de på kort tid skapat en av Sveriges ledande ekonomisajter”.

* Lukas Bonniers Journalistpris: Annette Kullenberg, Aftonbladet, ”för att hon med kunskap, lust, patos och skärpa har skapat en oförutsägbar och tankeväckande journalistik”.

Fler avsnitt
Fler videos