Gå direkt till textinnehållet

Radio Väst fördjupar nyheter

Alla lokalradiostationer måste lägga minst tio procent av sin budget på externa medarbetare. Den regeln drar Radio Väst nytta av för att fördjupa journalistiken.

Alla lokalradiostationer måste lägga minst tio procent av sin budget på externa medarbetare. Den regeln drar Radio Väst nytta av för att fördjupa journalistiken.

Många lokalradiostationer utnyttjar de tio procenten i budgeten för att ta in till exempel programledare, musiker eller experter. Radio Väst i Uddevalla har istället valt att projektanställa två nyhetsjournalister vilket medför att två av de fast anställda frigörs.

– Det är en möjlighet för reportrarna att titta närmare på någon fråga och slippa höra från cheferna: ”Det här måste vara klart på måndag”, säger Bosse Adriansson som håller i projektet.

Annons Annons

Radio Väst har provat modellen i ungefär ett år och reportern Lasse Wieslander är ganska nöjd.

– Även tidigare gick det att jobba lite längre med något jobb men det var mer knutet till att enskilda reportrar lyckades driva igenom sina idéer. Nu har grävandet blivit mer institutionaliserat och uppslag förverkligas oftare.

I snitt har varje reporter genomfört ett par-tre projekt. Några exempel:

l Kampen om sköterskorna – vi avslöjar blufföretagen (fem dagars arbetsinsats).

l Psykiatrireformen – vad hände sen? (tolv arbetsdagar).

l Melleruds ekonomisk rävsax (sex arbetsdagar).

Lasse Wieslander har till exempel gjort ett program om gode män samt granskat hur aktiva regionens riksdagsledamöter är i kammaren.

Till vardags gör en reporter på Radio Väst i snitt ett par nyhetsinslag eller reportage per dag. Personalen går inte på knäna men blir någon sjuk finns inga marginaler. Ingen idealisk situation för fördjupande journalistik alltså.

Att redaktionen på Radio Väst i och med projektet kan bedriva avancerad undersökande journalistik vill inte Lasse Wieslander hålla med om. Tvärtom så tonar han ner det där med grävandet.

– Det låter för pretentiöst. Det här handlar mer om att få några dar på sig för att sätta sig in i ämnet.

Men ett verkligt grävjobb handlade det om i höstas när Radio Väst kartlade traktens nazister i ett unikt samarbete med Bohusläningen, Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns Allehanda.

Lasse Wieslander och Jan Gustafsson från Radio Väst ingick i den grupp på fem reportrar som under en månad arbetade med nazistprojektet. I slutet av januari sändes en rad program på totalt drygt tre timmar, parallellt med tidningarnas publiceringar.

– En del intervjuer gjorde vi tillsammans med tidningarnas reportrar, det var mycket intressant, kommenterar Jan Gustafsson. Medan jag var tvungen att ställa korta och koncisa frågor kunde de skrivande journalisterna vara betydligt mer resonerande.

Hittills är Bosse Adriansson i stora drag nöjd med projektet.

– Vi har inte kommit så långt med grävandet som vi föresatt oss, vilket kan bero på att vi inte har de rätta traditionerna. Men vi ser projektet som ett sätt att förkovra oss och blir bättre.

Fler avsnitt
Fler videos