QX klandras för skildring av vårdnadstvist

12 oktober, 2020

MEN-beslut Tidningen QX klandras för att ha publicerat kränkande uppgifter om ena parten i en vårdnadstvist.

I november 2019 publicerade QX en artikel med rubriken: ”Gaykillen David skaffade barn med en ensamstående tjej: ’Jag har inte sett min dotter på ett år’.” Artikeln publicerades både på tidningens sajt och i pappersutgåvan.

I artikeln berättade en anonymiserad homosexuell man, kallad David, att han blev pappa till en flicka föregående år, men att barnets mamma inte låtit honom träffa dottern.

I artikeln beskrevs den pågående vårdnadstvisten, och ”David” kritiserade barnets mamma och menade att hon aktivt och utan godtagbart skäl utestängt honom. Barnets mamma anmälde publiceringen till Medieombudsmannen (MO) som konstaterar att uppgifter av denna typ är kränkande oavsett om de är sanna är falska.

MO anser att anmälaren har blivit identifierad för en viss krets, och menar att publiceringen därför orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. Mediernas etiknämnd instämmer i MOs bedömning och klandrar QX för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies