Gå direkt till textinnehållet

Public service-personal protesterar mot försämringar i företagshälsan

Anställda på Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion protesterar mot vad de ser som en nedmontering av bolagens företagshälsovård.

Hittills har de anställda på public service-bolagen i Stockholm kunnat söka hjälp för alla slags sjukdomar hos företagshälsovården.  Nu vill bolagen att de liksom kollegerna ute i landet endast ska vända sig dit om det handlar om företagsrelaterade sjukdomar.

– I Stockholm är avstånden så stora att vi tvingas vara borta i flera timmar om vi ska söka oss till våra vårdcentraler. Här finns medarbetare som bor i till exempel Tumba och som har en timmes restid till sin vårdcentral. Sedan får de köa för att träffa läkare. Det kan ta en hel dag, säger Katarina Gunnarsson på Studio Ett.

Hon har tagit initiativ till en namninsamling mot förändringen. Efter ett par timmar hade 1 500 skrivit under.

Annons Annons

Katarina Gunnarsson tror att många kommer att dra sig för att gå till läkare om de är sjuka och att de då riskerar att bli sjukare än vad de hade blivit om de snabbt kunnat träffa en läkare på företagshälsovården.

Personalen har stillasittande jobb och stort behov av motion.  Hittills  har de kunnat träna i gym som drivs av företagshälsan. I fortsättningen får de vända sig till Friskis och svettis ute på stan. 

– Vi har inte tid med det , säger Katarina Gunnarsson.

Katarina Hahr, ordförande i public serviceklubben, en förening för producenter som arbetar på SVT, SR och UR, ställer sig bakom protesterna.

– Det här är en kortsiktig besparing, säger hon.

 

Fler avsnitt
Fler videos