PRV kör över ”Postgumman”

7 oktober, 2003

Förslaget om att lägga ner anrika Post- och Inrikes Tidningar och ersätta den med webbkungörelser är fortfarande bara på remissnivå. Ändå har Patent- och registreringsverket redan dragit igång rekryteringsprocessen för webbtjänsten.

Förslaget om att lägga ner anrika Post- och Inrikes Tidningar och ersätta den med webbkungörelser är fortfarande bara på remissnivå. Ändå har Patent- och registreringsverket redan dragit igång rekryteringsprocessen för webbtjänsten.

Världens äldsta tidning, populärt kallad Postgumman, är på väg mot pensionering. En regeringsutredning föreslår att de kungörelser som sedan 1645 enligt lag publicerats i Post- och Inrikes Tidningar, utgiven av Svenska Akademien, enbart ska ges ut digitalt av Patent och Registreringsverket, PRV.

Något beslut i frågan är ännu inte taget. Remisstiden för förslaget gick ut först i förra veckan. Men redan innan remisstiden gick ut har PRV gått ut och annonserat efter en kungörelseredaktör.

– Att utlysa en tjänst i detta stadium är besynnerligt, säger Hans Holm, redaktionschef och en av sex och en halv personer anställda på Post- och Inrikes Tidningar.

bryt

Innan ett beslut om nedläggning kan tas väntar lagrådsremiss, proposition, och utskottsbetänkande. Redaktionen för tidningen har klargjort vad den tycker i sitt remissvar.

– Varken tidsplanen eller bemanningsplanen är realistisk. Det finns även säkerhetsskäl till att pappersutgåvan behövs, säger Hans Holm.

Enligt PRVs generaldirektör Gun Hellsvik är den forcerade arbetsgången nödvändig för att hinna få i gång verksamheten enligt plan:

– Att vänta längre med rekryteringen hade varit dålig planering. Vi har i beskrivningen av den utlysta tjänsten skrivit in ett förbehåll om att detta gäller om förslaget går igenom.

Tycker du att pappersutgåvan ska finnas kvar?

– Jag ser positivt på enbart digital utgivning. Utgåvans uppgift är att förmedla kungörelser till offentligheten, och en digital utgåva kan nå många fler. Jag har frågat folk under 40 år om de känner till Post- och Inrikes Tidningar och den ende som gjorde det hade själv jobbat på tidskriften. Det säger en del.

– Man ska komma ihåg att det inte är skattefinansierad verksamhet, utan en utgivning som finansieras av landets företagare. Genom att inte komma ut på papper kan vi spara 16-17 miljoner per år, framhåller Gun Hellsvik.

pf@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies