Gå direkt till textinnehållet

Protesterar mot 100 kronor i bonus

Tidningskoncernen Skånemedia delar ut en bonus till alla anställda. Den blir 100 kronor per heltidsanställd. Före skatt. Nu protesterar journalisterna på Kristianstadsbladet mot den försumbara bonusen och skänker pengarna till välgörande ändamål.

Bonusen baseras på vinsten. För 2007 blev rörelseresultatet i Skånemedia 26,1 miljoner kronor eller över 8 procent av omsättningen. Enligt det beräkningssystem som företaget  tillämpar blir det 100 kronor per anställd i bonus.

Många av de anställda upplever hundralappen mer som ett hån än en belöning. I ett protestbrev skriver Kristanstadsbladets journalistklubb:
 
"Vi konstaterar bara att vi ofta hör lovord över oss, vinner priser, får höra hur duktiga och självgående vi är och hur lätt det är att vara chef för en redaktion som är till största delen självgående.
Sedan får vi en sådan här "uppmuntran" – med 100 kronor per anställd i extra bonus. Det strider mot varenda handbok i  Human Resource management om hur man skapar entusiasmerade, engagerade och motiverade medarbetare.
Vi kommer att påpeka detta igen till styrelse och ägare.
 Därför skänker vi vår bonus – före skatt(!) – till välgörande ändamål.
Me de som jobbar deltid blir det totalt 2458 kronor. Pengarna delas ut efter individernas önskemål, till bland annat Amnesty, Rädda Barnen, Barncancerfonden och andra ideella föreningar som gör gott."
 
Skånemedia består av Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Sydsvenskan är ägare. 

Fler avsnitt
Fler videos