Gå direkt till textinnehållet

Protest mot hög moms:Allers skickar Må Bra via Åland

Veckotidningar betalar 25 procent i moms medan momsen på dagstidningar är 6 procent. I protest har veckopressen börjat låta distributionen gå via utlandet. Sen ett par veckor skeppar Allers hela upplagan av Må bra till Åland för etikettering och inplastning. Därmed slipper man helt momsen. I höst kommer Ica Förlaget att göra samma sak med Hemma bäst.

Veckotidningar betalar 25 procent i moms medan momsen på dagstidningar är 6 procent. I protest har veckopressen börjat låta distributionen gå via utlandet.

Sen ett par veckor skeppar Allers hela upplagan av Må bra till Åland för etikettering och inplastning. Därmed slipper man helt momsen. I höst kommer Ica Förlaget att göra samma sak med Hemma bäst.

Nyligen uppvaktades finansdepartementet av representanter för veckopressen. Man framhöll att kvällstidningarnas bilagor till stor del har samma material som veckotidningarna men att konkurrensen snedvrids till följd av de skilda momspålagorna.

Annons Annons

–Får vi inte gehör för kraven på rättvis moms tvingas vi att distribuera även våra övriga 13 tidningstitlar via utlandet. Därmed försvinner ett 40-tal jobb i Sverige, säger Martin Hansson, VD på Allers förlag.

Kraven stöds av Monika Brannäs, ordförande i en av journalistklubbarna på Allers. Hon anser bland annat att medlemmarnas jobb hotas på sikt om den högre momssatsen för veckotidningarna ligger kvar.

Momsfria dagspressen anses viktigare

Anledningen till att dagspressen gynnas momsmässigt är att den anses särskilt viktig ur demokratisk synpunkt.

Finansminister Bosse Ringholm lämnar följande kommentar via sin pressekreterare: “Vi är medvetna om frågan och den får tas med när vi diskuterar andra skattefrågor inför budgetpropositionen”.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos