Professor kallade chefredaktör för ”avskyvärd person”

2 augusti, 2013

En professor vid Lunds universitet har kallats till möte med arbetsgivaren efter att han på Twitter skrivit att han ville spotta Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den islamfientliga tidningen Dispatch International, i ansiktet.

Biologiprofessorn Erik Svensson skrev på Twitter att han ville spotta Ingrid Carlqvist i ansiktet. Professorn är nu kallad till möte med sin arbetsgivare för att reda ut vad som har hänt, skriver Sydsvenskan.

Det var i helgen som Erik Svensson kom i en hetsig Twitterdiskussion om kristendom och islam med Ingrid Carlqvist. I de många inläggen kallade han henne bland annat för ”vidrig”, ”avskyvärd” och en ”plåga”.

Erik Svensson twittrade som privatperson och har bett om ursäkt, men universitetsledningen ser ändå allvarligt på händelsen. Till Sydsvenskan säger Olov Sterner, dekan vid naturvetenskapliga fakulteten, att Twitterinläggen är mycket olyckliga, skadar Lunds universitet och inte är förenliga med universitetets värdegrund.
”Vi oroar oss för att det här skadar universitetet. Det kan vara donationer som uteblir, att forskningsanslag försvinner. Allmänheten måste ha ett förtroende för att vi gör seriösa och bra saker. Vi får inte associeras med sådant här,” säger Olov Sterner.
 

 

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erik Svensson mån, 2013-12-30 15:37
Jag är den professor som omnämns i artikeln och jag brukar gå tillbaka till den här sidan, läsa den bisarra rubriken och få mig ett gott skratt. Det här måste vara en av de största pseudohändelserna under 2013 och rubriken säger en hel del om journalistkårens förvridna självbild: "Professor kallade chefredaktör för avskyvärd person" (sic!). Vilken överraskning! Journalister står inte särskilt högt i kurs bland forskare, av goda skäl, med tanke på denna yrkeskårs märkliga hantering av sanningen. När det dessutom rör sig om en ökänd islamofob som Ingrid Carlqvist borde det kanske inte vara någon större nyhet att en professor (av säkerligen många) uttrycker sin avsky för denna högerextremist och hatpredikant. En bättre rubrik hade kanske varit: "Professor kallade islamofob rättshaverist för avskyvärd"? Men jag antar att det kanske inte hade haft lika stort nyhetsvärde. Hursomhelst så tycker jag ni i den samlade journalistkåren ska fundera över er s. k. "kåranda" när ni gjorde denna pseudohändelse till en nyhet - något som det aldrig borde ha blivit om ni hade skrivit om viktiga saker. Lycka till med eran självrannsakan!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies