Gå direkt till textinnehållet

”Priset är ett stort erkännande för vårt arbete”

Malin Crona, chefredaktör på tidningen 8 sidor som i går fick ta emot journalistikpriset Årets Medieorm på Mediedagarna i Göteborg.

Ni fick priset för projekten Alla väljare och Kommentarsfält för alla, vad är det?
– Alla väljare var en stor satsning vi gjorde under valet för att göra information tillgänglig för människor att kunna fatta beslut när de skulle rösta. När vi skulle installera ett kommentarsfält så fanns det inget som passade våra läsares behov så vi byggde ett eget. Det skiljer sig från andras kommentarsfält, för vi har tagit fram det tillsammans med våra läsare och det fyller en kognitiv funktion.

8 sidor är en lättläst tidning. Vad innebär det för er att vinna ett sådant här pris?
– Det betyder allt. Det är ett stort erkännande för vårt arbete. Med 8 sidor vill vi vända på perspektiven och ge en målgrupp som inte har en röst makt.

Vem riktar sig er tidning till?
– Vi har två målgrupper brukar jag säga. Dels riktar sig tidningen till de som har en kognitiv och/eller en intellektuell funktionsnedsättning. Det är människor som inte processar information på samma sätt som vi. Sedan finns det en målgrupp som kanske använder 8 sidor under en viss tid av sitt liv. Det kan vara barn, människor som inte kan svenska så bra, dementa eller folk som har fått en stroke. Alla möjliga helt enkelt.

Så här löd Juryns motivering:
"Många talar om att bjuda in publiken för att utveckla journalistiken. 8 sidor gör det för en publik som oftast finner den dörren stängd. Genom att utveckla öppna verktyg som gör det möjligt för alla att delta i samhällsdebatten utifrån sina förutsättningar och behov, ser de till att fler röster blir hörda. Det stärker demokratin och berikar journalistiken. För alla".

Fler avsnitt
Fler videos