Gå direkt till textinnehållet

Presskortet blir digitalt i höst

Journalistförbundet inför från och med i höst ett digitalt presskort, som även ska fungera som medlemskort.

Ett av skälen till att ett digitalt presskort införs är att det ska bli mer tillgängligt för förbundets medlemmar, oavsett bostadsort.

– I dag är det många journalister som har långt att resa till närmsta presskortshandläggare. Det är inte bra. Med denna lösning kan våra medlemmar i stället få ett digitalt presskort direkt, oavsett var i Sverige de bor, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Den tekniska lösningen för det digitala presskortet väntas vara på plats i oktober 2023. Via Journalistförbundets hemsida kommer medlemmar att kunna aktivera ett digitalt presskort, som sedan kan användas via en app i mobiltelefon eller surfplatta.

Fysiska presskort kommer att fortsätta utfärdas under hösten, och de kommer att vara giltiga som press- och medlemskort fram till kortets utgång. På sikt kommer de digitala presskorten helt ersätta dagens fysiska presskort.

Även Svenska Fotografers Förbund kommer att införa digitala presskort. Det internationella presskortet som Journalistförbundet utfärdar på uppdrag av Internationella Journalistfederationen IFJ berörs inte av förändringen. Dessa kommer fortsatt utfärdas som fysiska presskort av personal på Journalistförbundets kansli.

Fler avsnitt
Fler videos