Gå direkt till textinnehållet

Pressklubben i ekonomisk kris

Restaurang Duvel/Pressklubben i Stockholm är i kris. Journalistförbundet har skickat inkassokrav till restaurangen, som ligger ett kvartal efter med hyran.

Restaurang Duvel/Pressklubben i Stockholm är i kris. Journalistförbundet har skickat inkassokrav till restaurangen, som ligger ett kvartal efter med hyran.

I slutet av augusti var Pressklubben skyldig en halv miljon i obetalda hyror. Skälet är att det inte har funnits pengar efter en ovanligt trög sommar.

– Vi jobbar hur mycket som helst, vi har minskat personalen och pressat kostnaderna och varken jag eller ägaren har tagit ut lön de senaste månaderna. Ändå får vi det inte att gå ihop. Ett huvudproblem som jag ser det är att hyran är så hög, säger Simon Makdesi, köksmästare på Duvel.

Journalistförbundets dotterbolag Jisab, som hyr ut restauranglokalerna på Vasagatan 50, skickade vid månadsskiftet fakturorna till inkasso.

bryt

– Formellt skulle vi kunna avhysa hyresgästen nu. Vi har fått rapporter från restaurangen om att aktiekapitalet är förbrukat och att ekonomin inte alls ser bra ut, säger Eva-Maria Kollberg, ekonomichef på Journalistförbundet.

I måndags, när inkassokravet nådde restaurangen, betalades en månadshyra in. Ytterligare en står i begrepp att expedieras, enligt Simon Makdesi.

I dagarna kommer Journalistförbundets kanslichef Hans Kilsved och förbundets juridiska ombud att ha ett möte med krögaren Hobil Rhawi för att utröna möjligheterna till att reglera skulden.

På krogen har man trots allt förhoppningar om framtiden.

– Bokningarna ser bra ut nu. Sommaren var trög, men jag hoppas att det går att vända nu, säger Simon Makdesi.

bryt

Hans Kilsved ser bristen på en tydlig affärsidé som en förklaring till krogens problem.

– Dels har restaurangen försökt vara en pressklubb för journalister, dels en finare affärskrog, dels en finsmakarkrog för belgiska ölälskare. Profilen är otydlig i dag och jag tycker att man borde satsa på pressklubbskonceptet eftersom man ju har en given kundgrupp i journalisterna.

Frågan om Pressklubbens journalist-prägel handlar inte bara om trivsel eller journalistisk nostalgi. Jisab får nämligen rabatt på tomträttsavgälden – den hyra som kommunen tar ut för marken – på villkor att den verksamhet som finns i Pressklubben till viss del ägnas åt att driva en internationell pressklubb.

I takt med att pressklubbsprägeln försvunnit har kommunen nu väckt frågan om att ta bort rabatten.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos