Gå direkt till textinnehållet

Pressfriheten i världen når ny bottennivå

Mediernas frihet blir allt mer inskränkt visar internationell studie. 

Article 19 och V-Dems rapport The Expression Agenda 2016/2017 visar att mediefriheten i världen nått sin lägsta nivå sedan mätningarna påbörjades vid millennieskiftet.

Under 2016 fängslades 259 journalister och 79 dödades. Myndigheters användning av lagstiftning för att tysta journalister har aldrig varit så omfattande som nu, enligt rapporten.

Myndighetscensur, mediekorruption, ägarkoncentration och självcensur bidrar till inskränkningarna, men det är framför allt censuren från myndigheter som påverkat resultatet i studien. Vidare har omfattande personalminskningar på medieföretag påverkat möjligheterna för korrekt och pålitlig journalistisk bevakning. 

Annons Annons

Ägarkoncentrationen har lett till minskad mediepluralism. De länder som påverkats starkast av detta är Brasilien, Turkiet, Burundi, Egypten, Polen, Venezuela och Bangladesh, enligt rapporten.

I rapporten ingår en matris över yttrandefriheten i världens alla länder. Sverige hamnar i övre delen av matrisen tillsammans med länder som Danmark, Tyskland, Schweiz, Finland, Costa Rica och Frankrike.

I botten hamnar Nordkorea, Syrien, Turkmenistan, Uzbekistan, Eritrea, Jemen, Sydsudan och Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos