Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihet med förhinder

Gravallvar, goda skratt och en visserligen obekräftad, men ändå sensationell nyhet.

Gravallvar, goda skratt och en visserligen obekräftad, men ändå sensationell nyhet. Det var vad vi kanske trettio tappra fick oss till buds, när Reportrar utan gränser tillsammans med Publicistklubben och Journalistförbundet ”firade” Pressfrihetens dag i måndags.

Platsen var Pressklubben på Vasagatan i Stockholm och huvudgäst var Alexandre Lévy, Europaansvarig på Reporters sans frontières generalsekretariat i Paris. Storfrämmande med andra ord.

Men här hölls inga högtidstal. Tvärtom, den ynglingalike och jeansklädde fransmannen Lévy berättade personligt och engagerat om pressfrihetens utveckling, eller avveckling, som det blivit på flera håll. Till exempel i Milosevic’ Jugoslavien, där alla kritiska röster nu tystnat.

– Milosevic strategi har uppenbarligen lyckats fullt ut, konstaterade Lévy. I dag finns inga oberoende medier i Serbien och vad som händer i Kosovo kan vi bara med förskräckelse ana.

Alexandre Lévy sa sig själv vara mycket pessimistisk om utvecklingen i Jugoslavien. Propagandan är dessutom långt ifrån ensidig.

– Natosidan har spritt falska rykten till förmån för egen opinion, och bombningen av TV-huset i Belgrad var den sämsta tänkbara insatsen för att hitta fredliga lösningar ut ur konflikten.

Det var här som den sensationella – men obekräftade – nyheten lanserades. En del hade hört den förr:

CNN utnyttjade personal och utrustning i TV-huset i Belgrad. Enligt ryktena informerades det amerikanska kabel-TV-bolaget om bombningarna i god tid för att man skulle klara sitt eget manskap. Men ingen information gavs till kollegerna vid det statliga jugoslaviska TV-bolaget RTS.

Chockerande, om det är sant, tyckte publiken och ingen kom på något att säga. Monsieur Lévy bröt tystnaden:

– Viktigast nu är att säga nej till alla försök att bekämpa medier med bomber. Detta oavsett om vi betraktar journalisterna som propagandister eller inte.

– Bara diskussioner, argument och ord, kan lösa konflikter som dessa.

Fler avsnitt
Fler videos