Gå direkt till textinnehållet

Pressens Pensionskassa:Aktiv och passivlägenhetskö införs

Nu ska Pressens Pensionskassa få ordning på sin lägenhetskö. Det ska bli lättare för dem som är i stort behov av en bostad att erbjudas en lägenhet av PP. En aktiv och en passiv kö införs samt en köavgift på 300 kr per år.

Nu ska Pressens Pensionskassa få ordning på sin lägenhetskö. Det ska bli lättare för dem som är i stort behov av en bostad att erbjudas en lägenhet av PP.

Pressens Pensionskassa har omkring 2 500 lägenheter, främst i Stockholm men även i Malmö. Mellan 50 och 75 lägenheter per år förmedlas till kön. Dessutom lämnar PP varannan ledig lägenhet till bostadsförmedlingen, där det finns en sådan.

I dag står omkring 850 personer i PPs lägenhetskö. En del av dem arbetar inte längre på företag som är medlemmar i Pressens Pensionskassa. Ett exempel är en person som för 13 år sedan jobbade sex månader i ett PP-företag och som sedan dess har ett fribrev. En sådan person får inte behålla sin plats i kön.

– Vår lägenhetskö har fördubblats de senaste åren, säger Tomas Lindstrand, VD för Pressens Pensionskassa. Jag tror det beror på att hyresmarknaden i Stockholm hårdnat samt på att vi marknadsfört oss bättre. Nu vill vi se till att det inte bara är en förmån att få stå i kön utan att det också ska finnas en chans att få ett erbjudande om en bostad.

Får tacka nej till max tre lägenhetsförslag

De som har rätt att stå i PPs kö i framtiden ska vara aktiva medlemmar, det vill säga anställda i företag som är anslutna till Pressens Pensionskassa.

Dessutom kan den som jobbat mer än fem år i något av PPs medlemsföretag och som tjänat in motsvarande pensionsrätt få stå i kön.

Kön kommer att delas upp i en passiv och en aktiv del. I den passiva kön kan man stå och samla kötid men man får inga erbjudanden om lediga lägenheter. Först den dag man behöver en lägenhet anmäler man sig till den aktiva kön.

Den som är i behov av en lägenhet står i den aktiva kön. Dessa personer får högst tre erbjudanden om en bostad. Tackar de nej till samtliga utesluts de ur kön och får ansöka på nytt.

Köavgift på 300 kr per år

Många av dem som står i PPs lägenhetskö i dag är intresserade av de lägenheter som finns i stadsdelarna Söder och Vasastan i Stockholms innerstad. Bostäderna i Solna, Nacka och Hägersten är inte fullt lika attraktiva. Det finns exempel på personer som fått tolv erbjudanden men tackat nej till samtliga.

– Sådana fall med personer som egentligen inte är i behov av en lägenhet skapar problem för oss och för dem som verkligen har behov av bostad. Med nuvarande rutiner står lägenheterna tomma alltför länge innan vi hittar en ny hyresgäst.

Från årsskiftet införs också en köavgift på 300 kronor per år för att det ska vara de som verkligen har ett behov som står i kön.

– Vi räknar med att ett par hundra personer kommer att försvinna ur kön i och med de nya reglerna.

qr@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos