Gå direkt till textinnehållet

Positivt mottagande av Peter Örn

Positivt, men inte översvallande. Så kommenteras valet av Peter Örn som VD för Sveriges Radio på ledarsidor och kultursidor i dag.

Positivt, men inte översvallande. Så kommenteras valet av Peter Örn som VD för Sveriges Radio på ledarsidor och kultursidor i dag.

“Ett utmärkt val. Radion står för tuffa framtidsutmaningar och behöver en modern ledare som kan skapa förtroende hos medarbetare och allmänhet. En humanist som Örn blir en god försvarare av public service i en tid då dess belackare vädrar morgonluft.”

(Aftonbladets ledarsida)

“Peter Örn är velouroverallen personifierad. Bästa kompis med den politiska makten, men en färmling på redaktionsgolvet. Kanske inte direkt vad den redan alltför inställsamma public service-radion behöver.”

(Expressens ledarsida)

“Örn kan nog bli den gedigna ledare som radiofolket letar efter.”

(Aftonbladets kultursida)

“Att Peter Örn är alldeles utmärkt lämpad för att lotsa Sveriges Radio förbi eventuella politiska blindskär råder det ingen tvekan om. SR kan behöva en evangelist som kan förklara för folket vad public service egentligen är bra på.”

(Pontus Schultz på Expressens ledarsida)

“Hans lyhördhet och humanistiska engagemang är väl dokumenterat och radion har stora fickor av självgående kompetens i världsklass. På något sätt blir valet av Örn ändå ett underkännande av kunnandet i mediebranschen. Om det krävs ett organisationsproffs för att leda jättehuset vid Gärdet i Stockholm – snarare än en journalist – så säger det något om Sveriges Radios karaktär, om förväntningarna på public service. Diplomatiska och politiska talanger smäller högre än publicistiska.”

(Niklas Ekdal på Dagens Nyheters ledarsida)

“Han är nästan överdrivet god och präktig. Kanske är det precis en sådan chef som Sveriges Radio behöver.”

(Svenska Dagbladets ledarsida)

“finns det anledning att något förundras över det överraskande personvalet. Peter Örn är förvisso en i viss mening medial person. Framför allt under sin tid som Röda korsets generalsekreterare framstod han som en synnerligen sympatisk och medmänsklig representant och ledargestalt för de samlade biståndsorganisationerna. Samtidigt måste konstateras att Peter Örn är nästan helt i avsaknad både av publicistiska erfarenheter och av kunskaper om massmediernas inre villkor och förhållanden. Det omvända förhållandet, Ove Joanson som vd och Peter Örn som styrelseordförande, hade känts mera naturligt. Som det nu är kan det uppstå vissa problem med arbetsfördelningen mellan vd och styrelsens ordförande; det kan inte uteslutas att det blir politisk ledning på vd-nivå och publicistisk företagsledning på styrelsenivå. “

(Katrineholms-Kurirens ledarsida)

“Örn får lyssna och lära. Peter Örn kan med sina breda samhällsbakgrund istället tillföra SR lite nytt liv. Kreativiteten och nytänkande är inte alltid det man i förstone tänker på när Sveriges Radio kommer på tal.”

(Folkets ledarsida)

“Han har ingen erfarenhet av massmedier annat än som politiker. Frågan är om inte denna brist kan visa sig bekymmersam när det blåser. Och det kommer att blåsa kring Sveriges Radio förr eller senare, det kan man vara säker på.”

(Upsala Nya Tidning)

“Peter Örn har alla tänkbara kvalifikationer, utom de journalistiska. Men omgiven av landets bästa reportrar kan han koncentrera sig på att återupprätta radion och göra den ännu bättre. Att han en gång i tiden var partisekreterare i folkpartiet är inte hela världen, det är betydligt viktigare att han sedan dess ägnat sig åt viktigare samhällsfrågor än att marknadsföra den svenska urvattnade varianten avliberalismen. Örn sägs brinna för public service och tvekar inte att utnämna Sveriges Radio till landets viktigaste medieföretag; det är sådant vi som älskar radion vill höra. Nu, efter några förfärliga månader, leds företaget av en kompetent och oberoende ordförande, Ove Joanson och en intellektuell humanist, känd för att få saker ur händerna. Det blir bra.”

(Arbetarbladets ledarsida)

Fler avsnitt
Fler videos