Gå direkt till textinnehållet

Politik med lätt hand i Partiprogrammet

Karin Magnusson ledde den historiska partiledardebatten på Aftonbladet TV i måndags och i kväll kommer hon att sitta klistrad framför konkurrenten Expressens Bar och politik. Kvällstidningarnas TV-intåg har förändrat valrörelsen.

Enligt Jan Helins blogg var ditt uttalade mål: ”En debatt med kvällstidningskänsla. Skärpt och med gott humör och humor.” Hur skulle du definiera det?
– Det handlar om att hantera komplicerade frågor med lätt hand. Att vara relevant, behålla nerven, inte bli alltför teknisk och inte glömma bort tittaren. Det ska trots allt vara roligt att kolla på, säger Karin Magnusson.

Nådde du dit?
– Ja, det skulle jag säga att jag gjorde. 

Det blev stundtals hätskt och många som pratade  i munnen på varandra, alltså en debatt som du lät gå utan att styra och avbryta. Det kändes nytt och annorlunda, och spänstigt. Är det vad du menar kvällstidningsdebatt?
– Jag bröt när jag ville byta riktning och gå på nästa vinkel. För att det ska bli en debatt och inte ett seminarium där olika talare avlöser varandra måste man låta deltagarna svara varandra. Det är ofta då de roliga replikväxlingarna kommer. 

Annons Annons

Har du några kommentarer kring själva sändningen?
– Det är den största och mest tekniskt avancerade sändning vi gjort. Tusen saker hade kunnat gå fel men det gick vägen, detaljerna klaffade. Och jag älskade vår bombastiska öppning – och partiledarnas häpna uttryck. De fann sig snyggt.

Ni har inte lika tydlig tidsgräns som man oftast har i broadcast-TV, tror du det påverkar stämningen och hettan i debatten?
– Vi hade ett extremt tajt körschema och satte det i princip på minuten. Att det ser avslappnat ut beror inte på att vi sänder längre än de andra – jag tror SVT sänder två timmar också – utan på stämningen i det vi gör. 

Hur förberedde du dig?
– Läste på, skrev manus, repade. Vi jobbar ihop i ett tajt gäng och det är väldigt gott humör, den tryggheten är viktig för mig. Det är inget hokus-pokus, bara hårt arbete. 

Ni har fått beröm i andra medier, ni har samsänt med konkurrenten och ni var först med partiledarutfrågning på webben.  Kände du dig historisk?
– Det var utan tvekan en historisk kväll för oss. Jag är otroligt stolt över vår sändning och uppbackningen från hela Aftonbladets redaktion. Vi tog ett stort kliv och responsen har varit helt överväldigande. Heja-ropen i sociala medier och på mejl har strömmat in, alltifrån vanliga tittare till kolleger och konkurrenter i branschen som jag hyser stor respekt för.

Kommer du att titta på den likaledes samsända konkurrenten Barpols partiledarutfrågning i kväll?
– Självklart! Jag kommer sitta klistrad.

Fler avsnitt
Fler videos