Gå direkt till textinnehållet

Polisvåld mot journalister i New Orleans

Vid minst två tillfällen har journalister drabbats av polisvåld i samband med deras bevakning av katastrofen i New Orleans i USA.

Vid minst två tillfällen har journalister drabbats av polisvåld i samband med deras bevakning av katastrofen i New Orleans i USA, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Reportern Tim Harper och fotografen Lucas Oleniuk som jobbar för kanadensiska Toronto Star hotades flera gånger den 1 september av poliser med dragna vapen när de bevakade en sammandrabbning mellan poliser och plundrare i New Orleans. När poliserna insåg att Oleniuk fotograferat händelserna tryckte de ner honom på marken, tog ut minneskortet ur hans kamera och slet också ifrån honom hans presskort. När han bad att få sina bilder tillbaka hotade poliserna att slå honom.

bryt

Vid ett annat tillfälle samma dag drabbades lokala journalisten Gordon Russell på Times-Picayune när han bevakade en skottlossning mellan polis och allmänhet nära ett center fyllt av orkandrabbade som väntade på evakuering. Polisen höll fast Russell och slog sönder hans utrustning. Russell tvingades fly platsen för att undvika mer våld.

Reportar utan gränser skriver i ett uttalande: “Vi förstår de svåra förhållandena som företrädare för polisen måste arbete under i områden som drabbats av Katrina, men det är väldigt oroande att detta visas i våld mot journalister”.

jn@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt