Gå direkt till textinnehållet

Polisräd mot rysk studenttidning

Fyra journalister på studenttidningen Doxa i husarrest med kommunikationsförbud.

Moskvapolisen genomförde i onsdags en räd mot den oberoende studenttidningen Doxas redaktion, samt journalisternas bostäder. Under räderna beslagtog polisen bland annat datorer och telefoner.

Fyra journalister: Armen Aramyan, Natalia Tyshkevich, Vladimir Metelkin, och Alla Gutnikova, greps och fördes till den federala polismyndigheten Sledkom, där de fick veta att de misstänktes för att ha ”involverat underåriga i olagliga aktiviteter som kan vara farliga”.

Brottsmisstanken rör en video som tidningen publicerat den 23 januari inför fängslandet av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, där redaktionella medarbetare uppmanade myndigheter att sluta trakassera studenter som deltar i protester, samt uppmuntrade studenter att stå upp för föreningsfriheten, försvara rättigheten att organisera sig och att rättigheten till fredliga demonstrationer.

Annons Annons

Efter en kort domstolsförhandling släpptes journalisterna, men är beordrade till husarrest fram till rättegången den 14 juni, och de får inte använda internet eller andra kommunikationsmedel, och får inte heller kommunicera med varandra.

Amnesty International och Committee to Protect Journalists kräver att förundersökningarna mot journalisterna läggs ned och fördömer polisens agerande.

Fler avsnitt
Fler videos