DN-medarbetaren Lars Epstein greps på tisdagen av polis, som tog ifrån honom och genomsökte kameran utan tillstånd. FOTO: Anders Henrikson

”Polisen gick igenom
min kamera”

17 augusti, 2016

DN-journalisten Lars Epstein greps av polis när han fotograferade en kulturfestival. Han berättar för Journalisten att poliserna även gått i genom hans kamera vid gripandet, vilket kan vara ett brott mot grundlagen då det kan finnas källskyddat material i kameran. Polisens kommunikatör Mats Eriksson vill inte kommentera saken. ”Jag vill be om att få återkomma i eftermiddag”, säger han. 

Journalisten rapporterade tidigare i dag om Lars Epstein, journalist sedan 45 år, som fotograferade vid kulturfestivalen på Norrbro i centrala Stockholm när polisen grep honom. Han fördes till ett tält en bit bort, där polisen också gick igenom hans kamera.

Epstein är förvånad över att det här kan hända i Sverige. 

– Ja, speciellt på det här sättet. Det normala, om man trott att jag gick omkring och smygfotade barn, hade väl varit att fråga vem jag var och be om legitimation? Om de tvivlade på mina uppgifter kunde de ringa DN och fråga vem jag är. Eller tala med människorna som höll på med aktiviteten som jag fotade eftersom jag råkar känna dem också. Att ta ett hårt tag om min arm och uppmana mig att följa med, och dessutom ta min kamera och gå igenom den, är det ens lagligt? Själva tillvägagångssättet var förvånade, säger Lars Epstein till Journalisten. 

I ett större perspektiv, påverkar det här yttrandefriheten?
– Ja, det tycker jag. Det kan uppstå en slags självcensur. Det här påverkar yttrandefriheten, att man kanske inte vågar jobba på ett vanligt sätt för att risken är att man blir tagen för en pedofil.

Stoppar det här dig från att fortsätta jobba?
– Nej absolut inte, jag kommer fortsätta att jobba på som vanligt.

Lars Epstein är fast besluten att anmäla händelsen. Redan i eftermiddag träffar han DNs redaktionschef för att ta saken vidare.

Mats Eriksson är kommunikatör vid polisen. Han berättar att Epstein greps eftersom poliserna uppmärksammat att han fotograferade barn.

– Vi har under tidigare år haft problem med sexuella ofredanden, och i år är vi på tårna i de här frågorna. Därför blev de uppmärksammade på den här personen, säger Mats Eriksson.  

Lars Epstein uppger att poliserna gått igenom hans kamera i samband med gripandet. Det här kan vara ett brott mot grundlagen, eftersom det kan finnas källskyddat material i kameran. Det krävs brottsmisstanke för att kunna ta en kamera i beslag, och att fotografera på allmän plats är inte ett brott.

Men Mats Eriksson är företegen om detta. 

– Jag har inga bra svar på den frågan, och är inte helt insatt i det här ärendet än då jag inte kan alla detaljer. Jag vill be om att få återkomma om det här i eftermiddag. Vi har ett par möten nu under dagen där vi ska gå igenom vem som ska ta de här frågorna, säger Mats Eriksson.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Finn Calander ons, 2016-08-17 14:09
Självklart måste detta anmälas. Ytterst obehagligt agerande av de aktuella poliserna, som uppenbarligen inte har ens har elementära insikter om vad som gäller. En fråga som väcks hos mig, är om det kan vara chefer som pressar på sina underställda att agera ("vara på tårna") och som leder till sådant här agerande. Tur att det var Epstein som råkade illa ut och inte en okänd "gatufotograf" som undertecknad. Epstein har ju DN i ryggen förutom journalistförbundet. Spännande att se vad som nu händer i ärendet. En liten ursäkt, lite bla bla om att skydda barn, men ingen påföljd för någon inblandad polis, är mitt tips.
Inlagt av Mats ons, 2016-08-17 18:50
Nu vet vi inte hela bakgrunden än. Det kanske var befogat att ta in att ta in fotografen på förhör, kanske har liknande incidenter hänt förut (vilket jag själv kan vittna om), om detta vet vi intet. Nu råkade bara Epstein vara den som fick sin kamera undersökt, en gång på hundra kanske. Tyvärr arbetade han för DN, så då blir det ju per automatik ett övergrepp. Hur många andra missas? Så dra inte för starka slutsatser av detta.
Inlagt av Nils Haugen tors, 2016-08-18 21:14
Måndag 16-08-16 - fotade jag på We Are Sthlm och blev ombett att lämna stället utav en av de vuxna från arrangör gruppen. Det blev sagt så: jag vill besörja att polisen omhändertager dig om du inte lämnar området. Jag lämnade området och har pr mail frågat om hur detta tillåts på allmän plats. Jag väntar på svar.
Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-08-24 08:48
Nils, min egen åsikt här är att du skulle ha vägrat, låtit dom arrestera dig, och det hade blivit en bra artikel. Ännu ett övergrepp mot en journalist. I Sverige är fotografering på allmän plats tillåten. Lagen behöver ändras så det blir en rättighet. Det är det till exempel på Nya Zeeland. En gång satt vi i Auckland och pratade med en lokalt mycket känd domare, David Harvey, om detta. Att fotografera på allmän plats är en rättighet, och den som försöker förhindra det begår ett lagbrott förklarade han. Vad är då ”allmän plats”. En plats där allmänheten har tillträde. Sverige behöver uppdatera lagarna till en modern nivå. Speciellt hårt bör det bedömas om det är tjänstemän i förtroendeställning som väktare eller polis som överträder.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies