PO: ”Journalisternas egna konton granskas inte”

26 juli, 2013

Förslaget om att tidningarna måste börja ta ansvar för sina plattformar på sociala medier omfattar inte journalisternas privata Twitter- och Facebookkonton. Det säger PO Ola Sigvardsson till Journalisten.

Som Journalisten berättade i går finns nu ett förslag om nya regler för PO och PON när det gäller granskning av sociala medier, till exempel Twitter och Facebook.

Om förslaget antas i september kommer sociala medier kopplade till tidningar att kunna granskas, och klandras, inom ramen för det pressetiska systemet PO/PON.

Däremot kommer inte journalisternas privata konton att granskas.

– Det är bara konton som tidningen har kontroll över som ingår i förslaget, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

För två år sedan ville du se en förändring som innebar att utgivare skulle kunna hållas ansvariga för journalisternas privata konton, om de användes för att diskutera redaktionellt arbete. Varför blev det inte så?
– Under arbetet med detta har jag kommit fram till att detta är det enda rimliga. Man kan inte utöka ansvarige utgivarens ansvar till privata konton. Om en journalist privat via sociala medier sprider uppgifter som redaktionen har valt att inte sprida i rapporteringen så är det inget som kommer att granskas inom regelverket för det pressetiska systemet, utan det blir i sådant fall en intern fråga för redaktionen och för arbetsledningen, säger Ola Sigvardsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies