Gå direkt till textinnehållet

PO: ”Journalisternas egna konton granskas inte”

Förslaget om att tidningarna måste börja ta ansvar för sina plattformar på sociala medier omfattar inte journalisternas privata Twitter- och Facebookkonton. Det säger PO Ola Sigvardsson till Journalisten.

Som Journalisten berättade i går finns nu ett förslag om nya regler för PO och PON när det gäller granskning av sociala medier, till exempel Twitter och Facebook.

Om förslaget antas i september kommer sociala medier kopplade till tidningar att kunna granskas, och klandras, inom ramen för det pressetiska systemet PO/PON.

Däremot kommer inte journalisternas privata konton att granskas.

– Det är bara konton som tidningen har kontroll över som ingår i förslaget, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

För två år sedan ville du se en förändring som innebar att utgivare skulle kunna hållas ansvariga för journalisternas privata konton, om de användes för att diskutera redaktionellt arbete. Varför blev det inte så?
– Under arbetet med detta har jag kommit fram till att detta är det enda rimliga. Man kan inte utöka ansvarige utgivarens ansvar till privata konton. Om en journalist privat via sociala medier sprider uppgifter som redaktionen har valt att inte sprida i rapporteringen så är det inget som kommer att granskas inom regelverket för det pressetiska systemet, utan det blir i sådant fall en intern fråga för redaktionen och för arbetsledningen, säger Ola Sigvardsson.

Fler videos
Fler avsnitt