Gå direkt till textinnehållet

Mats Olin: ”Journalister är makthavare som måste kunna granskas”

NMI NMIs vd Mats Olin försvarar artiklarna som handlar om enskilda reportrars rapportering. – De är makthavare som måste kunna granskas i deras yrkesutövning, säger han.

Men enskilda reportrar är inte ansvariga för publiceringarna, det är ansvarig utgivare som är ansvarig? – De är delansvariga för innehållet i publiceringarna. Det är de väl inte? – Jo. Den enskilde journalisten får också ta ett ansvar för innehållet därför att det kommer från den journalisten. Det är den journalistens arbete som där manifesteras och det måste kunna granskas. En journalist är inte en mask

Prenumerant eller medlem i Journalistförbundet. Logga in här:

Logga in

Läs Journalisten digitalt för 99 kronor per månad

Ingen bindningstid, säg upp när du vill.

Journalisten Plus - detta får du

  • Exklusiva premiumartiklar
  • Fördjupningar, reportage och porträtt
  • Journalistens e-tidning

Vill du prenumerera på något annat sätt. Se alla erbjudande här.

Kommentarer

3 svar till ”Mats Olin: ”Journalister är makthavare som måste kunna granskas””

  1. Det är ju tur att någon granskar journalister. För Journalisten tar hela tiden journalister i försvar. De har även ett antal gånger valt att inte publicera mina kommentarer här i kommentarsfältet.

    När häxjakten mot Bulletin var som mest intensiv var det minsann ingen som reagerade mot kritik mot journalister. Det var så uppenbart att det journalistiska etablissemanget i samrörelse med vänsterliberal medieelit avskydde tanken på en konservativ invandringskritisk dagstidning. Bulletins första chefredaktör blev brunsmetad och jämfördes med nazister också på någon kultursida.

    Då var det ganska tyst. Angående rapportering om hur journalister och redaktörer behandlades.

    Några månader senare när Bulletin började “spricka inifrån” på grund av att de var osams (vilket de väl blev pga all stress utifrån) däremot så var det väldigt intensiv och skadeglad mediebevakning från alla olyckskorpar.

    För egen del måste jag säga att journalister ofta är direkt odrägliga och hånfulla och närmast lägger på luren i örat på en när man ringer för att försöka prata om något man tycker är viktigt. Följden har blivit att jag avstår från att ens försöka ringa för jag orkar inte med att bli så illa behandlad av dem.

    Och ja, jag har jobbat som journalist själv. Så understå er inte att censurera mig och utesluta mig från debatten genom att påstå att detta endast är en sida för yrkesdebatt, Journalisten. Det är ju det svepskälet ni använt tidigare för att ni inte vill låta andra läsa vad jag har att säga. Ganska tveksamt också om endast journalister ska få kommentera här. Kritik mot journalistkåren måste alla kunna få framföra. Eller är det endast journalister som ska granska och kritisera andra? en del journalister verkar tycka det. En del blir väldigt defensiva kvickt.

    Journalister får tåla kritik angående vad de skriver men också vad de väljer att inte skriva om. I mitt fall har jag försökt kritisera snarare de som styr över dagstidningar än de som är enskilda reportrar. Men det är ju ofta enskilda reportrar som bär sig illa åt och är väldigt nedlåtande eller rent utsagt ljuger när de låtsas intresserade och säger något i stil med “jag ska berätta det för min redaktör” för att kunna avsluta samtalet och lägga på luren när de i själva verket inte alls vill skriva om det man försöker berätta om utan endast vill bli av med en.

  2. Anonym har säkert sina poänger, men rent juridiskt är det ansvarig utgivare som bestämmer vad som publiceras och inte enskilda journalister. Ett sådant system har funnits mycket länge. Då blir det svårt att kritisera enskilda journalister för publiceringsbeslut som de inte tagit – och ännu mer för att de inte skrivit vissa artiklar.

  3. Lasse S
    Jag tycker själv att alla människors som inte handlar under hot har ett personligt ansvar för vad de gör. Detta tycker jag även ska omfatta journalister. Om journalisters arbete fråntar människor sina demokratiska möjligheter till rationella och medvetna val, i olika situationer, så anser jag det vara en allvarlig förseelse.
    Att sedan journalister själva ställer upp och hänger ut och klandrar andra människor för deras personliga ageranden i sin yrkesroll borde moraliskt innebära att även journalister accepterar att bli uthängda och klandrade. Varför skulle journalister vara en skyddad grupp som inte själva behöver acceptera det de utsätter andra för?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.