Plagierade artiklar på Bulletin

24 februari, 2021

Ett tjugotal artiklar på den uppmärksammade nyhetssajten Bulletin var plagierade och kopierade, visar en genomgång av Dagens Nyheter. Chefredaktören Ivar Arpi uppger att det är sådant som kan ske i en omogen organisation. 

En genomgång som Dagens Nyheter har gjort visar att över 20 av Bulletins artiklar är kopierade och plagierade från pressmeddelanden eller andra nyhetsmedier. Det handlar om artiklar som är publicerade under bylinen ”Nyhetsredaktionen”.

Ett exempel är artikeln ”Arbetssökande mycket mindre aktiva under pandemin” som i stort sett är identisk med ett pressmeddelande från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. 

Det finns även exempel som gäller pressmeddelanden från Åklagarmyndigheten och på Twitter skriver Folkbladets politiske ledarskribent Jonas Bergström att han är en av dem som råkat ut för plagiat.

”Gick in på Bulletin och det första jag såg var min egen ledare”, skriver han.

Bulletins nytillträdde chefredaktör Ivar Arpi säger till DN att de kopierade texterna har publicerats av en medarbetare som saknade kunskap om hur man rewritear andra medier korrekt, personen har nu fått andra arbetsuppgifter.

– Det var fel person som sattes på fel uppgift med fel hjälp från chefs- och redaktörshåll. Sådant kan ske i en omogen organisation i början. Det är inget som har upprepats sedan det upptäcktes, säger Ivar Arpi.

Flera av de kopierade pressmeddelandena ligger kvar på sajten, men med korta tillägg om var informationen kommer från.

– Antingen kan man bara lyfta bort det från sajten genom att skriva om hela nyheten. Eller så kan man låta det stå kvar just av transparensskäl, vi har publicerat det här men nu anger vi källan. Då får vi stå för att vi har publicerat det på det här sättet, säger Arpi till Dagens Nyheter.
 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies