PK debatterade meddelarskyddet
När meddelarskyddet används för att kunna publicera en bild på rymlingen Tony Olsson i sina kalsonger på Expressens löpsedel hotas meddelarskyddets legitimitet.Det var temat för Publicistklubben på måndagen, där en skärpning av de pressetiska reglerna eller en begränsning av meddelarskyddet pekades ut som lösningar.
När meddelarskyddet används för att kunna publicera en bild på rymlingen Tony Olsson i sina kalsonger på Expressens löpsedel hotas meddelarskyddets legitimitet.
Det var temat för Publicistklubben på måndagen, där en skärpning av de pressetiska reglerna eller en begränsning av meddelarskyddet pekades ut som lösningar.
Publicistklubben har blivit ett betydligt mer lågmält forum efter att Aktuelltjournalisten Stig Fredrikson tagit över som ordförande efter Jan Guillou. På måndagen den 20 september diskuterades hur meddelarskyddet skulle kunna försvaras om det missbrukas. Förslag att avskaffa meddelarskyddet – som förbjuder chefer på myndigheter att efterforska vem som har lämnat uppgifter till tidningar – har bland annat lagts av den moderate riksdagsmannen Anders Björck. Än så länge har meddelarskyddet dock stöd av riksdagsmajoriteten. Men ett missbruk hotar den på sikt. Det ansåg man vara fallet med bilden som hamnade på Expressens löpsedel föreställande rymlingen Tony Olsson i det ögonblick han fångades av polis. Då var det en polis i nationella insatsstyrkan som fotograferat situationen och förmedlat bilden till tidningen – i skydd av meddelarfriheten.
Från polishåll ansåg man under PK-debatten att det enda de kunde göra var att förlita sig på de enskilda polisernas omdöme.
Förre PK-ordföranden Jan Guillou, som åter satt på PKs podium, fast nu som debattör, menade att det har funnits ett motstånd hos tidningsutgivarna att införa ändringar eller begränsningar i de pressetiska reglerna.
– Tidningsutgivarnas motstånd mot en skärpning av pressetiska reglerna har varit så benhårt att de närmast haft en maoistisk karaktär, sade han
Anne Ramberg, advokatsamfundets generalsekreterare menade dock att en inskränkning av meddelarskyddet kan vara den mest rimliga åtgärden:
– Pressens uppgift är att publicera allt de kan, de bör inte begränsa sin frihet. Snarare är det oroande när man ser pressen avstå från att publicera uppgifter. För att komma åt missbruket bör man i stället göra inskränkningar i själva meddelarskyddet, ansåg hon.
Debatten på Publicistklubben blev föga känslosam, och PK-ordföranden Stig Fredriksons försynta frågor visade att en ny och kanske mindre underhållande tid har inletts på Publicistklubben.
pf@journalisten.se