Gå direkt till textinnehållet

Persson om avtalet: Det var med mig som privatperson

I förra veckans KU-förhör vittnade Sveriges Televisions VD Christina Jutterström om att det avtal som Erik Fichtelius upprättade med Göran Persson var med honom i hans funktion som statsminister. Men i dagens förhör betonade Göran Persson att han gick med på överenskommelsen som privatperson.

I förra veckans KU-förhör vittnade Sveriges Televisions VD Christina Jutterström om att det avtal som Erik Fichtelius upprättade med Göran Persson var med honom i hans funktion som statsminister. Men i dagens förhör betonade Göran Persson att han gick med på överenskommelsen som privatperson.

Överenskommelsen med SVTs politiske kommentator Erik Fichtelius om vilka villkor som skulle gällas för den dokumentär han skulle göra om Göran Perssons tid som partiledare och statsminister var, enligt det ordval som såväl Erik Fichtelius som Christina Jutterström och Göran Persson numera använder “ett muntligt gentlemen’s agreement”.

Men mycket av tiden under tisdagens KU-förhör med Göran Persson gick åt till att utröna med vilken Göran Persson överenskommelsen egentligen träffats: statsministern (som i sitt ämbete inte omfattas av källskyddet) eller privatpersonen.

– Jag är inte bara statsminister. Jag är också partiledare, familjefar, privatperson, IFK Norrköping-fantast och mycket annat. Det finns en lång rad saker som jag är. Alla avtal jag ingår gör jag inte som statsminister, utan en del som privatperson. Det här var ett sådant, sade Göran Persson inför KU.

Flera av utskottets ledamöter påminde statsministern om hans påstående i samband med förhöret angående hans resor i fjol, då han hävdade att han “alltid är i tjänst som statsminister, dygnet runt”. Utskottets ordförande Gunnar Hökmark påpekade att det fanns en motsägelse i att Sveriges Televsion, enligt vad VD Christina Jutterström vittnade om i förra veckans KU-förhör, slöt ett avtal med Göran Persson som statsminister, medan statsministern nu vittnat om att han slöt avtalet som privatperson.

– Ingen annan än jag kan ju fullfölja avtalet, sade Persson, som flera gånger framhöll att “allt jag gör är ju inte sådant som ska föredras i regeringskansliet.

Göran Persson fick också frågan om det fanns fler liknande projekt än det som Erik Fichtelius håller på med.

– Ja, jag för också samtal med förlag om böcker. Sedan för jag andra samtal med folk som dokumenterar det jag gör, för presentation i bokform. Men det är inget som jag har anledning att gå ut med detaljer om.

Statsministern påpekade att intervjuerna med Fichtelius varit “krävande” och tagit mycket tid, men att han också sett dem som “utvecklande och nyttiga”.

– Det är rätt välgörande att ställas inför en god journalist som ställer raka och kritiska frågor. Det har tvingat mig att tänka igenom min argumentation, sade han till KU.

När Sveriges Television i december signalerade att projektet eventuellt kunde komma att avbrytas och att bara några avrundande intervjuer skulle göras tyckte statsministern att det kändes “bittert”.

– Jag hade ju lagt ner åtskilliga timmars arbete på det här. Det är ett hårt arbete att bli intervjuad. Jag kände mig också rätt pressad.

På en fråga om vad statsministern menade när han i en intervju i Aktuellt sade att han eventuellt skulle låta en jurist “titta på handlingen” hävdade Göran Persson att det inte var själva avtalet med Fichtelius han syftade på, “utan det sätt på vilket SVT handlat”.

Göran Persson upprepade också att han inte tyckte att projektet i sig på något sätt var anmärkningsvärt:

– Det som är speciellt är att detta pågått under så lång tid. Men själva metoden, med bakgrundssamtal, vet jag ju att den är mycket vanlig. Den har även ledamöterna i utskott ägnat sig åt. Det finns ett 30-tal politiska journalister som jag fört liknande samtal med.

På frågan om hur Persson reagerat om han fått höra att K-G Bergström eller Lennart Ekdahl haft ett liknande intervjuprojekt med Carl Bildt svarade statsministern på ett sätt som gav honom dagens högsta skratt i salen:

– Jag hade säkert anmält det till KU…

Han skyndade sig dock att tillägga:

– Men jag har svårt att hetsa upp mig över något sådant här. Jag vet ju att det är en mycket vanlig arbetsmetod.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret