Pengarna slut för Efter Arbetet
Vid mars månads utgång är pengarna slut för Efter Arbetet. Då måste beslut tas om försöket med att starta en ny socialdemokratisk tidning i Skåne efter Arbetet ska fortsätta eller läggas ner. Något ekonomiskt stöd från LO kan de inte räkna med.
Vid mars månads utgång är pengarna slut för Efter Arbetet. Då måste beslut tas om försöket med att starta en ny socialdemokratisk tidning i Skåne efter Arbetet ska fortsätta eller läggas ner. Något ekonomiskt stöd från LO kan de inte räkna med.
Efter att Arbetet lades ner den 30 september år 2000 har några tidigare medarbetare arbetat med att försöka starta en oberoende socialdemokratisk veckotidning med hjälp av projektpengar från socialdemokraterna. De har bland annat lanserat sajten www.efterarbetet.nu, med ledarartiklar och information om satsningen.
En tidningsförening med 900 medlemmar stödjer projektet. Bland medlemmarna finns såväl enskilda individer som organisationer.
Men i slutet av mars är projektpengarna – totalt 400 000 kronor – slut. I söndags tillträdde en ny styrelse i föreningen som i början av april ska avgöra vad som kommer att hända med Efter Arbetet.
bryt
– Jag vågar inte sia hur den nya styrelsen ställer sig. Om tre, fyra veckor vet vi hur värvningskampanjen lyckats och hur den ekonomiska situationen ser ut, säger Håkan Hermansson som på halvtid jobbar med Efter Arbetet.
För att få tidningen att gå runt ekonomiskt beräknar tidningsföreningen att det krävs 5 000 prenumeranter. Hittills har de fått ihop ungefär 2 000. Förfrågningar om intresset av att prenumerera har främst gått ut till arbetarrörelsen. Det var först i söndags som föreningen hade annons i Sydsvenskan och Skånska Dagbladet och gick ut till den bredare allmänheten om planerna på att starta en ny tidning.
För att tidningsprojektet ska gå i lås krävs det dessutom ett startkapital på minst fem miljoner kronor.
– Man ska vara ekonomiskt robust då man startar en tidning. Det finns mycket att förlora om man inte har hyggligt med kapital och resurser att göra en bra tidning. Om man släpper de ambitionerna kan det uppstå ett antal risker som kan bli obehagliga. Det finns ingen anledning att ge ut en nödtidning, säger Håkan Hermansson.
bryt
Några pengar från LO kan tidningsprojektet inte räkna med att få. När LO presenterade sin medieutredning i förra veckan stod det klart och tydligt att Efter Arbetet inte kunde förvänta sig några miljoner från Landsorganisationen. LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin förklarade att investeringar i medieföretag måste vara ekonomiskt försvarbara.
– Allt för ofta uppfattas LO som en skattekista. Vi kan inte riskera våra medlemmars pengar. Att äga ett medieföretag innebär en risk, säger Wanja Lundby-Wedin.
I LOs medieutredning står det vidare att placeringar ska i rimlig grad ge avkastning eller värdestegring på insatt kapital.
– Vi har aldrig kopplat det vi gör till LOs medieutredning. Den har en annan inriktning: vad samhället bör göra och mindre vad LO kan tänka sig göra. Däremot hoppas vi att LO ser ett värde i den typ av lokala mediealternativ som vi håller på att arbeta fram, säger Håkan Hermansson.
pj@sjf.se