Påstående om brottsmisstanke ledde till tre fällningar – varav två rewrites
Mölndals-Posten, GT/Expressen och Göteborgs-Posten klandras för sin respektive rapportering om en Mölndalspolitiker som anklagats för misshandel.
PO vill fria Mölndals-Postens originalpublicering men fälla GTs och GPs rewrites – men PON fäller nu alla tre.
Den 8 december 2016 publicerade Mölndals-Posten en artikel med rubriken ”Tung politiker pekas ut för misshandel”. Bakgrunden till artikeln var ett bråk mellan kommunstyrelseledamoten och ordförande i skolnämnden Solveig Hallin (S) och en annan kvinna vid Hallins bostad i september samma år.
Tidningen publicerade flera artiklar om händelsen de följande dagarna, och uppgav att det fanns ”misstankar om misshandel” mot politikern och att hon var ”brottsmisstänkt”, i en rubrik respektive en ingress. Efter att Solveig Hallin själv valt att gå ut med namn i ett pressmeddelande efter några dagar valde Mölndals-Posten att publicera hennes namn i tidningen.
Publiceringarna ledde till att Solveig Hallin tog en tillfällig timeout, men efter att hon i ett blogginlägg anklagat en journalist på Mölndals-Posten för att ha spridit lögner, tog den lokala partistyrelsen avstånd från hennes påstående att någon av tidningens journalister skulle vara ”ohederlig” och ansåg att förtroendet för henne inte var återupprättat. Hon föreslogs inte till omval.
PO anser att de pressetiskt känsliga delarna av publiceringen är användandet av orden ”misstankar” och ”brottsmisstänkta”, och för i sitt beslut ett resonemang om skillnaden mellan den allmänna och den juridiska betydelsen av ordet. Den senare är allvarligare, eftersom det innebär att polisen har inlett en förundersökning och funnit visst stöd för misstanken.
PO har kontaktat förundersökningsledaren i Göteborg som uppger att det inte fanns några brottsmisstankar mot Solveig Hallin, och att det aldrig ens fanns något utpekande av Solveig Hallin som misstänkt i motanmälan från den andra kvinnan. ”Hon var aldrig misstänkt över huvud taget.”
PO anser att Mölndals-Posten använd begreppet ”misstanke” slarvigt och att det förorsakat Solveig Hallin en publicitetsskada. Samtidigt anser PO att orden balanserats med korrekta beskrivningar av sakförhållandena inne i artiklarna, och att skadan därför inte är oförsvarlig. PO vill därför inte klandra tidningen.
Men Pressens Opinionsnämnd gör en annan bedömning, och menar att uppgifterna i rubrik och ingress om att hon varit brottsmisstänkt inneburit en oförsvarlig publicitetsskada, och klandrar Mölndals-Posten för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Samtidigt klandras också GT/Expressen samt Göteborgs-Posten för sina rewrites av Mölndals-Postens artiklar. Båda tidningarna uppgav att Hallin blivit föremål för polisutredning och var misstänkt för misshandel. Ingen av dem hade gett Hallin möjlighet till samtidigt bemötande. PO anser att båda tidningarna ska klandras.
PON instämmer i POs bedömning och klandrar GT/Expressen samt Göteborgs-Posten för ha brutit mot god publicistisk sed.