Gå direkt till textinnehållet

Pakistanska medier har gett upp

– Medierna i Pakistan har bestämt sig för att spela döda.Det sade kolumnisten Fatima Bhutto under en konferens med unga journalister och opinionsbildare från Mellanöstern, som hölls på Södra teatern på tisdagseftermiddagen.

Konferensen var en del av Svenska institutets "Young Leaders Visitors Program", ett interkulturellt och nätverksbyggande ledarskapsprogram där ett tjugotal unga opinionsbildare bjudits till Sverige under tre veckor.

Fatima Bhutto, som satt i ett panelsamtal tillsammans med Södertörnforskaren Madeleine Hurd och Lina Sinjab från BBC i Damaskus, är brorsdotter till mördade oppositionsledaren Benazir Bhutto och kolumnist för tidningen The News i Pakistan. Hon berättade hur de pakistanska tidningarna länge tog ställning mot diktarturregimen och i protest publicerade tomma sidor när den hårda statliga censuren gripit in. Men i dag har medierna gett upp, menar hon:

– De orkar inte slåss längre; medierna har bestämt sig för att spela döda.

Kritiken mot regimen kommer i stället i nya medier: bloggar, sms, satirer på Yotube. Regimen har svarat med att kalla dem "antidemokratiska krafter", enligt Bhutto, och berättade att ett ny lag just antagits som säger att "cyberterrorister" ska kunna dömas till döden.

– Inkluderar det bloggare och journalister? Den frågan ställer inte medierna, sade Fatima Bhutto.

 

Fler avsnitt
Fler videos