Gå direkt till textinnehållet

P4 Halland fällt för adventistkritik

Granskningsnämnden har fällt P4 Halland för osakliga uppgifter om en Adventistkyrkan. SVT Rapport klandras för osaklig behandling av klädkedjan H&M.

Granskningsnämnden har fällt P4 Halland för det sätt på vilket man rapporterade om en föreläsningsserie som Adventistkyrkan stått bakom i Halmstad. Reportern beskrev församlingen som en sekt och domedagskyrka som försökte tjäna pengar på människor som mår dåligt och påstod sig kunna bota cancer med frisk luft och varma bad. Granskningsnämnden konstaterar att SR inte kunnat visa att adventisterna påstått sig kunna bota cancer med sådan metod och att inslaget därför stred mot kravet på saklighet. Att kyrkan inte fick möjlighet att bemöta kritiken i programmet gjorde att SR även stred mot kravet på opartiskhet.

SVTs Rapport klandrades av Granskningsnämnden för ett reportage från september 2007 om miljögifter i kläder. Inslaget gav en felaktig bild av att det kunde vara skadligt för människor att använda H&Ms produkt – som enligt företagets egen undersökning inte innehöll det aktuella miljögiftet. Inslaget stred mot kravet på saklighet, ansåg Granskningsnämnden.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos