Gå direkt till textinnehållet

P3-chefen: ”Det är inte okej”

Sîlan Diljen, chef för P3 Stockholm, säger att hon vet att det funnits diskussioner om arvodesnivåerna för frilansjournalisterna som gör P3 Dokumentär.

Som Journalisten berättat i dag har Sveriges Radio dumpat arvodena för frilansarna som gör P3 Dokumentär. 

Sîlan Diljen har ansvaret för förhandlingarna med produktionsbolagen som ska göra P3 Dokumentär nästa år, men hon var inte inblandad i förhandlingarna förra året. Hon tillträdde som chef för P3s redaktion i Stockholm vid årsskiftet.

– Jag kan inte prata om hur mycket vi betalar produktionsbolagen, det är en affärsöverenskommelse. Jag tycker att vi har haft bra diskussioner med bolagen under förhandlingen och vi har gjort en höjning, säger Sîlan Diljen.

Vet du hur mycket frilansarna får?
– Nej, jag skriver kontrakt med produktionsbolagen, inte med frilansarna.

Det är ingen som har sagt till dig att arvodena har sänkts?
– Jo, jag har fått höra den uppgiften. Men jag vet inte om det stämmer eftersom jag inte för samtal direkt med frilansar.

Vilket ansvar tar du för att de frilansar som gör dokumentärer som sänds i P3 får skäligt betalt?
– De ska förstås ha skäligt betalt, och det är främst produktionsbolagets ansvar men indirekt också mitt att se till att de får det. Jag förutsätter att produktionsbolagen betalar skäliga ar­voden när vi når en överenskommelse. Skulle frilansarna söka upp mig skulle jag absolut lyssna på dem, det är klart att det är intressant att veta för mig om det finns problem, men jag förhandlar inte ersättningar direkt med frilansarna utan det gör jag med produktionsbolagen.

Våra beräkningar visar att arvodespengarna motsvarar en lön som understiger 20 000 kronor i månaden. De som gör P3 Dokumentär är sämst betalda på Sveriges Radio. Vad säger du om det?
– 20 000 i månaden? Det är inte okej. Så vill jag inte att det ska vara men jag vet inte hur ni räknat och jag tycker att vi ersätter bolagen så att de kan ge en hög­re ersättning än så. Men jag tar in det och vi för nu diskussioner om hur produktionen av P3 Dokumentär ser ut, säger Sîlan Diljen.

Fler avsnitt
Fler videos