Gå direkt till textinnehållet

Ove Joanson blir ny SR-ordförande

I morgon torsdag fattar regeringen beslut om ny ordförande för Sveriges Radio. Moderaterna, som nominerar kandidat till posten, offentliggjorde i dag sitt förslag: tidigare SR-VDn Ove Joanson. Själv vill inte Ove Joanson kommentera nomineringen före torsdagens regeringssammanträde.

I morgon torsdag fattar regeringen beslut om ny ordförande för Sveriges Radio. Moderaterna, som nominerar kandidat till posten, offentliggjorde i dag sitt förslag: tidigare SR-VDn Ove Joanson.

Moderaternas förtroenderåd fick i förra veckan uppdraget att nominera en ny kandidat till ordförandeposten för Sveriges Radio, av kulturminister Marita Ulvskog. Hon sade då att hon ville ha en “skyndsam hantering”, för att regeringen skulle kunna fatta beslut om ny ordförande på nästa regeringssammanträde. Då tas också det formella beslutet att entlediga Marika Ehrenkrona från sitt uppdrag.

Moderaterna har försökt hitta en kandidat som inte är tydligt politiskt färgad, utan som i första hand har medieerfarenhet. Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och i dag landshövding i Västmanland, fick tidigt en “sonderande förfrågan” från partiet, men förklarade att han inte hade tid att åta sig fler uppdrag.

Valet föll istället på Sveriges Radios förre VD Ove Joanson. I en kommentar från moderaternas partiledare Bo Lundgren beskrivs Joanson som den person SR behöver just nu: “en stark, oberoende person med hög integritet”.

Ove Joanson är 56 år. Han arbetade på Ekot 1969-1975 och som USA-korrespondent för Sveriges Radio fram till 1979. Därefter var han korrespondent för Sveriges Television i Washington till 1982, då han blev inrikeschef på Rapport. Han återvände till SR som Ekochef 1984 och blev senare samma år VD för Sveriges Riksradio AB. Åren 1990-91 var han vice VD för Sveriges Radio och 1991-1996 VD för Sveriges Radio. Han satt då även som ordförande för den europeiska samarbetsorganisationen EBUs radiokommission.

Efter VD-tiden har han varit kulturråd vid ambassaden i Washingtonb samt arbetat åt Schibsted med dess utländska gratistidningar, som ordförande för 20 Minuten, samt som konsult åt IT-företag och dagstidningar, via egna företaget Media Conglomerate AB, som ska “bedriva rådgivning, management, affärsutveckling och företagsplanering inom mediaverksamhet.” Han fungerade bland annat som ledare för den arbetsgrupp som tog fram förslaget till en fusion mellan Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Han är också styrelseordförande i företaget Mainstation, som bygger upp plattformar för webbradio och som ledamot i företagen JMW KOmmunikation och Informationskonsulterna Johansson & Co, samt sitter som ordförande i European Journalism Centre, EJC.

Ove Joanson befann sig när beskedet offentliggjordes i bilen på väg till Stockholm och konstaterade att han “tackar ja om regeringen beslutar så”, men att han i övrigt inte vill kommentera frågan förrän efter morgondagens regeringssamanträde

Sveriges Radios VD Lisa Söderberg kommenterar nomineringen så här:

– Ett mycket klokt och bra val. Det känns mycket tryggt, säger hon till tidningen Resumés webbupplaga.

Witold Lanzenberg, ordförande i Journalistklubben på Sveriges Radio, vill inte komma med någon kommentar till Ove Joanson som eventuell ny ordförande:

– Nej, jag har inget att säga om det. Vi har inte hunnit diskutera detta i klubbstyrelsen än och jag vet uppriktigt inte vad medlemmarna tycker om detta.

Fler avsnitt
Fler videos