Gå direkt till textinnehållet

OT lägger ned lokalredaktionen i Hultsfred

Oskarshamns-Tidningen lägger ned sin Hultsfredsredaktion och slutar med morgondistribution i kommunen. ”Vi kommer fortsätta skriva om Hultsfred”, säger utgivaren Anders Enström. UPPDATERAD

I en krönika i dagens OT berättar Barometern-OTs chefredaktör för läsarna att flera förändringar väntar för läsarna i Hultsfred. För det första slutar tidningen delas ut på morgonen och kommer i stället att komma med posten varannan dag.

– Bara att trycka och dela ut tidningen i Hultsfred kostar mer än vi får in på prenumerationerna, säger Anders Enström i ett mejl till Journalisten.

Kan fler orter eller områden bli utan morgondistribution framöver?
– Nej, vi har inga planer på andra områden just nu. Hultsfred är den enda kommun där vi inte delar ut tidningen med vårt eget distributionsbolag. Och det är det område som ligger längst från vårt tryckeri, och som har klart högsta kostnaden för distributionen.

Annons Annons

OT minskar också sin bevakning av kommunen. Lokalredaktionen stängdes redan i april i år, och lokalredaktören flyttas nu till Oskarshamn.

– Vi har idag en 80-procentig tjänst som är dedikerad för Hultsfred. Men ingen sägs upp, personen som berörs flyttar in till redaktionen i Oskarshamn och fyller en lucka som vi har där sedan tidigare. Vi kommer att fortsätta skriva om Hultsfred, fast i mindre omfattning och mer på distans.

Erika Wiman-Snäll är ordförande för journalistklubben på Barometern-OT:

– Det här innebär en neddragning på Oskarshamns-Tidningen med en tjänst och det har vi naturligtvis motsatt oss i förhandlingen som avslutades i oenighet.

Hon fortsätter:

– Sedan är det förstås också tråkigt att lämna en ort och en liten men trogen läsekrets.

I sin krönika till läsarna skriver Anders Enström att Hultsfred inte blir en vit fläck på mediekartan trots att OT lämnar, eftersom det finns flera andra medier i kommunen.

Vilken av era konkurrenter rekommenderar du?
– Vi är inte förstatidning i Hultsfred, och har aldrig varit. Det hade varit ett svårare beslut på många sätt om vi hade burit hela ansvaret för den journalistiska bevakningen av kommunen. I Hultsfred finns sedan tidigare både Vimmerby Tidning och Dagens Hultsfred. Men, som sagt, vi kommer att skriva om kommunen i fortsättningen också, fast i mindre omfattning, säger Anders Enström.

Fler avsnitt
Fler videos