Östros vill stoppa etnisk kvotering
JMG och JMK i Göteborg och Stockholm vill ha etnisk kvotering till sina utbildningar. Samtidigt förbereder utbildningsminister Thomas Östros ett förslag om att stoppa möjligheten till etnisk kvotering.
JMG och JMK i Göteborg och Stockholm vill ha etnisk kvotering till sina utbildningar. Samtidigt förbereder utbildningsminister Thomas Östros ett förslag om att stoppa möjligheten till etnisk kvotering.
Rekryteringen till journalistkåren speglar inte befolkningens inslag av utrikes födda. På JMG (Institutionen för journalistik och masskommunikation) i Göteborg är i dag bara en procent av eleverna födda utomlands, och landets redaktioner domineras helt av journalister med helsvensk bakgrund. Därför har institutionen i Göteborg och JMK (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) i Stockholm antagit en plan för att avsätta en del av studieplatserna på de attraktiva utbildningarna till sökande med utomnordisk bakgrund.
bryt
– Vi behöver en bredare rekrytering till utbildningarna för att få bättre kvalitet och informationsarbetet har uppenbarligen inte räckt för detta, säger Marina Ghersetti, prefekt vid JMG.
– Det finns två huvudskäl till snedrekryteringen. De med utländsk bakgrund söker sig i första hand till konvertibla utbildningar, sådana de uppfattar att de också kan använda i andra länder. Dessutom kan våra antagningsprov vara diskriminerande, dels genom språket, dels genom att de förutsätter en allmänbildning från en svensk kultursfär, förklarar hon.
Marina Ghersetti förordar därför en försöksperiod med kvotering till utbildningen, förutsatt att JMG får pengar för extra språkstöd från samhällsvetenskapliga fakulteten.
– I december 2003 ansökte vi om att med start hösten 2005 få kvotera totalt tio studenter under en försökstid på tre terminer. Något tillstånd har vi inte fått än och ärendet är på väg till universitetets rektor nu.
En liknande hållning finns på Stockholms universitet, där en mångfaldsgrupp med representanter för ledning och studenter arbetar med frågan om kvotering.
bryt
Samtidigt har utbildningsminister Thomas Östros aviserat ett förslag som ska stoppa möjligheterna till etnisk kvotering. Till Dagens Nyheter har utbildningsministern sagt sig vara ”bestämt emot etnisk kvotering”, med motiveringen att det ”saknar stöd hos befolkningen”.
Marina Ghersetti säger sig vara förvånad över Östros utspel i frågan:
– Det enda argument jag har läst är att han hänvisar till vad befolkningen tycker. Jag utgår från att hans beslutsunderlag har mer substans än så och att frågan kommer att utredas och gå på remiss innan lagen ändras.
I högskoleförordningens kapitel 7, paragraf 16, står att institutionerna själva får kvotera in tio procent av de som antas via ett alternativt urval:
– Vi tolkar högskoleförordningen som att det helt klart finns en laglig möjlighet att kvotera. Att Östros nu vill ändra i förordningen är märkligt eftersom paragrafen och dess skrivning infördes av hans egen regering för ett och ett halvt år sedan, som en följd av en utredning som syftade till att öka mångfalden säger Marina Ghersetti.
Frågan om rätten att kvotera till universitetsplatser kommer också att prövas av Uppsala tingsrätt i ett fall där två kvinnliga elever tycker att de har diskriminerats på juristlinjen till förmån för ett antal som antagits via etnisk kvotering. Även om etnisk kvotering anses strida mot principer om likabehandling kan det finnas andra lagliga sätt att öka mångfalden, framför allt genom att etnisk härkomst kan tas in som en faktor bland andra i en helhetsbedömning av den sökandes kompetens.
Journalisten har sökt utbildningsminister Thomas Östros. Han har avböjt att kommentera frågan.
pf@journalisten.se