Gå direkt till textinnehållet

Oro på lärartidningar efter ny konsultrapport

Journalistklubben vid Lärarförbundet uttrycker oro och kritik efter en ny rapport från den kommunikationsbyrå som gör en översyn av förbundets kommunikation.

Journalisten berättade i oktober om kritik från journalistklubben vid Lärarförbundet mot en konsultrapport beställd av Lärarförbundets styrelse. Journalistklubben ansåg bland annat att rapporten innehöll felaktigheter när det gäller kostnader och intäkter och ”blandar ihop begreppen information, kommunikation och journalistik”.

Sedan dess har det kommit en ny konsultrapport – som journalistklubben i en ny skrivelse till förbundsstyrelsen uttrycker sin oro inför.

– Vi känner ännu större oro efter den senaste rapporten. Där står rent ut ganska frapperande saker som att organisationer inte har råd att låta olika kanaler måla upp olika bilder. Man kommer fram till att det är negativt för Lärarförbundet att knyta upp resurser i papperstidningar.

Annons Annons

– Det vi reagerar mest på är att de menar att Lärarförbundet inte har råd att låta olika röster komma till tals i deras kanaler.  Det ser vi väldigt allvarligt på, med tillägget att vi inte vet hur förbundsstyrelsen ställer sig till den här rapporten, säger klubbordföranden Niklas Arevik.

Han understryker att det är fundamentalt i en demokratisk organisation att låta olika röster höras.

– I synnerhet när det gäller en organisation för lärare, som ju har ett demokratiuppdrag, måste även kritiska medlemsröster få komma till tals.

I sin skrivelse konstaterar klubben ”en klar majoritet av alla fackförbund” inte stämmer in i konsultbyråns slutsats att ”organisationer inte har råd att låta olika kanaler måla upp olika bilder av en och samma fråga”, som det står i konsultrapporten.

Journalisten söker Lärarförbundets kanslichef.

Journalistklubben vid Lärarförbundet organiserar 30 journalister på fyra redaktioner och tolv tidningar, inklusive Lärarnas Tidning.

Läs även debattartikeln från föreningen Fackförbundspressen om vikten av redaktionellt självständiga fackförbundstidningar, direkt riktad till Lärarförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos