Gå direkt till textinnehållet

Oro för dubbelkommandot på Sveriges Radio

Vem kommer att ha makten över Sveriges Radio? Många radiomedarbetare är oroliga för att styrelsens ordförande Ove Joanson kommer att dominera över den nye, publicistiskt oerfarna, VDn Peter Örn.

Vem kommer att ha makten över Sveriges Radio? Många radiomedarbetare är oroliga för att styrelsens ordförande Ove Joanson kommer att dominera över den nye, publicistiskt oerfarna, VDn Peter Örn.

Sveriges Radios nye VD Peter Örn tillträder sin tjänst först vid årsskiftet. Under tiden kommer avgående VDn Lisa Söderberg och SRs styrelseordförande Ove Joanson att ansvara för driften. Peter Örn konstaterade dessutom själv vid presskonferensen och personalmötet förra måndagen att ”de första åren kommer att präglas av ett intensivt lärande” av företaget.

När Journalisten ringt runt bland de fackliga ombuden i landet framkommer tydliga farhågor om att Ove Joanson kommer att ta över delar av styrningen av företaget eftersom Peter Örn inte har någon publicistisk eller journalistik erfarenhet.

Vissa beskriver det som att företaget kommer att ledas av ”den onde och den gode”. Peter Örn visade vid presskonferensen i Radiohuset upp en ödmjuk och opretentiös sida. Ove Joanson är känd för att vara lite bufflig i sitt sätt att bemöta medarbetare. Många är oroliga för att Ove Joanson med sin erfarenhet och kunskap om SR kommer att köra över den mildare och publicistiskt oerfarne Peter Örn.

Oron över den bristande medieerfarenheten fanns också med i det yttrande som journalistklubben på Sveriges Radio i onsdags lämnade om Örn som ny VD: ”Han har sagt att han kommer att söka råd i dessa frågor. Inom SR finns många lämpliga rådgivare, men journalistklubben vill samtidigt betona att det alltid är VD som är ytterst ansvarig för verksamheten och att VDs roll som den ytterst publicistiskt ansvariga aldrig kan delegeras”.

– Vi i styrelsen har till uppgift att se till så att den arbetsordning som finns mellan styrelsen och VDn består, säger Witold Lanzenberg som är personalrepresentant i SRs styrelse.

Reagerat kraftigt

Journalistklubbarna har också reagerat kraftigt på att Ove Joanson gick ut och sade att det inte spelar någon roll vad fackklubbarna på SR säger vid MBL-förhandlingarna, utan att det är styrelsen som bestämmer vem som ska bli VD.

– Många tycker att han kunde ha uttryckt sig på ett annat sätt. Det är inte bra för förhållandet mellan facket och styrelsens ordförande, säger Roger Kvarnström, klubbordförande på SR Norrbotten.

I ett uttalande skriver Journalistklubben vid SR att det är illa av en styrelseordförande att påstå att MBL-förhandlingarna skulle sakna betydelse.

– Ove Joanson var mycket angelägen om att MBL-förhandlingarna denna gång skulle löpa smidigt. Den enda som strular till det är han själv genom detta olämpliga uttalande, säger Witold Lanzenberg.

Runt om i landet möttes utnämningen av Peter Örn av avvaktande reaktioner och på sin höjd en försiktig optimism, men ingen översvallade entusiasm.

– Det stormade då Joachim Berner blev utsedd. Nu blåste det knappt en ljummen vind. Några tyckte att Peter Örn verkar lite grå. Men många anser att det verkar bra att få någon som det inte stormar omkring, säger Roger Kvarnström.

Ungefär samma respons kommer från nästan samtliga lokalradiostationer som Journalisten varit i kontakt med.

– Det är ett okej val har reaktionerna varit, men inget översvallande jubel eller kritik. De flesta tycker att det var ett vettigt val vid denna tidpunkt, säger Fredrik Svensson, journalistklubbens ordförande vid SR Västerbotten.

Medlem i folkpartiet

Flera har reagerat på att Peter Örn inte har någon journalistisk eller publicistisk erfarenhet och att han tänker vara kvar som medlem i folkpartiet.

– Många på redaktionen anser att det är en brist att han inte självmant går ur folkpartiet, säger Maud Johansson, fackklubbens ordförande på SR Uppland.

I ett uttalande förklarar journalistklubben på SR att det framkommit att ”många medlemmar är tveksamma till att Peter Örn kvarstår som medlem av folkpartiet”. Det ses som ett principiellt problem för en VD på SR. ”Det är en demokratisk rättighet att vara medlem i ett politiskt parti, men kan innebära svårigheter för en VD på ett public service-företag.”

Kira Repika, ordförande för liberala ungdomsförbundet i Stockholm, har i ett uttalande sagt att före detta topppolitiker inte ska sitta som chef för ett public service-företag. Ungdomsförbundet har även fört fram förslag på att sälja ut P3 och P4.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret