Ordfront stäms för uppsägningen
I eftermiddag tog turerna kring uppsägningen av Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund en ny vändning. Då inlämnades en stämningsansökan till Arbetsdomstolen för ogiltigt avskedande av Eklund. (UPPDATERAD 20/8.
I eftermiddag tar turerna kring uppsägningen av Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund en ny vändning. Då inlämnas en stämningsansökan till Arbetsdomstolen för ogiltigt avskedande av Eklund. (UPPDATERAD 20/8).
Fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd lämnade idag för fackförbundet HTFs räkning in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) där man stämmer Ordfront för brott mot arbetsrätten.
Eklund, som skrev den omstridda artikeln om Balkan och Diana Johnstone förra sommaren, anklagades för bristande lojalitet och samarbetssvårigheter och sades upp i våras. Vid Ordfronts föreningsstämma i våras krävde stämman att skälen för uppsägningen ska utredas vidare. Enligt vad VD Gertrud Åström sagt till Journalisten rullar dock uppsägningen på som planerat. På Ordfronts extrastämma den 4 september finns flera motioner om uppsägningen av Eklund.
I stämningsansökan kräver HTF ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor, samt ekonomiskt skadestånd/lön inklusive semesterförmåner med 35 219 kronor per månad från den 14 oktober 2004 till dag för huvudförhandling i målet – vilket normalt tar ett års tid. Till det kommer ränta och rättegångskostnader.
HTF och Björn Eklund menar i stämningen att han har sagts upp från sin anställning som redaktionschef vid Ordfront utan att saklig grund. Genom den kränkning av LAS som Ordfronts Förlag har gjort sig skyldig till kräver man även skadestånd.Man menar att Björn Eklund i hög grad har varit med om att bygga upp Ordfront magasin till en av Sveriges främsta tidningar för samhällsdebatt och kultur. HTF finner det anmärkningsvärt och beklagligt att Ordfront har sagt upp Björn Eklund på grundval av denna begagnat sig av sin yttrande- och tryckfrihet. Detta särskilt med tanke på att Ordfront har vid flera tillfällen påtalat värdet av en fri yttrande- och tryckfrihet.
– Jag tycker att det är sorgligt att det ska behöva gå så här långt. Jag förstår inte varför inte VD och ledningen följer stämmans beslut, utan fortsätter att obstruera mot det demokratiskt fattade beslutet. Nu riskerar Ordfront att det här blir ett blödande sår under lång tid framåt – och ett kraftigt ekonomiskt bakslag, säger Björn Eklund.
Ordfronts VD Gertrud Åström säger i en kommentar att hon är mycket förvånad över kravet på att uppsägningen ska ogilitigförklaras. Med stöd av Sara Kullgren, jurist på Kooperationens förhandlingsorganisation, hävdar Ordfront att tidsfristen för att ogilitigförklara uppsägningen redan gått ut.
Frågan om Eklunds uppsägning ska behandlas på nytt av Ordfronts extrastämma den 4 september, i en rad olika motioner. Gertrud Åström motsätter sig dock detta och anser att Eklund själv bör avvisa att ärendet tas upp på stämman.
Stefan Carlén, en av de två kandidater till ordförandeposten i Ordfront inför extrastämman, kommenterar stämningen i AD så här:
– Det är väldigt underligt att en organisation som Ordfront väljer alternativet att hamna i Arbetsdomstolen. Detta är också ett ekonomiskt lättsinne. Om man blir fälld så handlar det om höga skadestånd som ska betalas.