Maria Ottoson och Pelle Bouveng, journalister på Dagens Samhälle.

Öppen kritik mot Edman
inifrån redaktionen

8 december, 2015

Turbulensen fortsätter på Dagens Samhälle. Journalisterna Pelle Bouveng och Maria Ottoson, tidigare ledamöter i tidningsbolagets styrelse, kritiserar nu öppet Mats Edman efter hans beslut att stänga av Thord Eriksson från arbetet. ”Det räcker nu. Detta är ovärdigt”, säger Pelle Bouveng.

Journalisten berättade på måndagen att Dagens Samhälles chefredaktör och VD Mats Edman stängt av reportern Thord Eriksson från arbetet, och inlett en ”juridiskt process” mot honom.

Beslutet ska enligt Mats Edman ha fattats i fredags och medarbetarna på Dagens Samhälle fick beskedet via mejl halv sju på fredagsmorgonen. Han ska då ha hunnit förankra beslutet i bolagsstyrelsen.

Thord Eriksson uttalade sig öppet kritiskt om Mats Edman i en artikel i Journalisten bara två dagar tidigare och många drog slutsatsen att avstängningen hade med kritiken han riktade i artikeln att göra. Mats Edman förnekade dock detta i ett mejl till Journalisten.

Många har reagerat starkt på avstängningen, bland annat i sociala medier. Inne på Dagens Samhälles redaktion har också reaktionerna varit starka. Flera personer som Journalisten pratat med beskriver beslutet som ”chockerande”.

De flesta vill inte ställa upp med namn, men två av journalisterna har bestämt sig för att följa Thord Erikssons exempel och kritisera Mats Edman öppet – som en reaktion på avstängningsbeslutet: Pelle Bouveng och Maria Ottoson.

– Så här får det inte gå till. Det är inte värdigt ett land som Sverige som ska stå för demokrati och yttrandefrihet. Att en arbetsgivarorganisation som SKL stödjer ett agerande som innebär att journalister tystas ned för att de säger sanningen är helt otroligt, säger Maria Ottoson.

Varför väljer du att gå ut med öppen kritik på det här sättet?
– Jag kan inte se att det finns någon annan utväg. Vi har försökt att uppmärksamma missförhållanden, att det finns en tystnadskultur som gör att folk mår dåligt, för ledningen, bolagsstyrelsen och ägarna. När effekten nu blir att den som uttalar öppen kritik blir avstängd och utsätts för en ”juridisk process”, är det viktigt att visa att man inte accepterar sådana metoder.

Pelle Bouveng berättar att det är just avstängningen av Thord Eriksson fick honom att välja att gå ut med öppen kritik.

– Det räcker nu, det räcker nu. Detta är ovärdigt. Den som pratar med medier ska inte bli uppsagd – i Sverige 2015, säger Pelle Bouveng.

Mats Edman hävdar att avstängningen och den juridiska processen inte har med artikeln i Journalisten att göra, vad säger du om det?
– Det är tämligen uppenbart att det handlar om artikeln. Bara en dag efter att Thord Eriksson kritiserat arbetsplatsen blir han avstängd. Att påstå att det inte har ett samband framstår som desperat.

Pelle Bouveng och Maria Ottoson satt fram till i höstas i Dagens Samhälles bolagsstyrelse som arbetstagarrepresentanter men valde hoppa av samtidigt.

– Sedan Mats Edman tillträdde 2010 har det funnits tre arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelsen, samtliga har avgått, två blev sjukskrivna och en juridisk process inleddes mot den tredje för att få henne sparkad, säger Pelle Bouveng.

Varför valde du att avgå?
– Ett par dagar efter ett bolagsstyrelsemöte tidigare i år blev vi utskällda av Mats Edman. Han kallade oss för undermåliga arbetstagarrepresentanter och jag upplevde mötet som mycket hotfullt. Herregud, jag är snart 50 år och har suttit på många möten, men jag har aldrig varit med om något liknande. Vi blev rejält uppskrämda. Jag hade svårt att prata utan att rösten darrade. Den behandlingen ska ingen behöva utsättas för, därför avgick jag, säger Pelle Bouveng.

Den tidigare arbetstagarrepresentant som slutat, som Pelle Bouveng hänvisar till, är Åse Skarsgård. För ett och ett halvt år sedan hamnade hon i öppen konflikt med Mats Edman och det hela slutade med att hon lämnade tidningen. Hon beskriver det som ett ”kamikazeuppdrag” att sätta sig i bolagsstyrelsen.

– Det var med huvudet som insats. Den som inte fattar att arbetet på Dagens Samhälle under Mats Edman inte fungerar har dålig omvärldskoll. Det är en bra tidning, men det var den innan han kom dit och den kommer att klara sig bra utan honom, säger Åse Skarsgård.

Pelle Bouveng är uppgiven inför framtiden.

Vad tror du kommer att hända nu?
– Jag är rädd att ingenting kommer att hända. Det jag befarar kommer att hända är att jag och Maria står på tur för att bli avstängda och uppsagda, efter den här artikeln, säger Pelle Bouveng.

Mats Edman kommenterar kritiken i ett mejl till Journalisten:

”Självfallet får man kritisera mig på jobbet och i medierna. Detta har absolut inget samband med Journalistens artiklar. Jag förstår att det ser ut så på ytan. Beslutet togs i realiteten långt tidigare och bygger på rekommendationer till vår styrelse och företagsledning från våra organisationskonsulter och arbetsjurister. I övrigt har jag inget att tillägga", skriver Mats Edman.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Pelle Bouveng tis, 2015-12-08 17:20
Det har varit en skrämmande låg nivå från flera anonyma kommentatorer vad det gäller dessa artiklar på denna sajt om Dagens Samhälle. Vissa kommentarer har uppenbart varit skrivna av människor "med insyn" för att uttrycka mig diplomatiskt. Nu får det bli ändring på det och slut på tramset. Så här är jag, inte alls anonym med ett högst spårbart namn. Det är jag i artikeln. Här är mitt telefonnummer: 0722090910 om någon skulle tvivla. Ni som fegt vill slå åt det ena eller andra hållet hör inte hemma i min värld. Här utmanar jag er att vara öppna med vem ni är på ett minst lika övertygande sätt som jag har varit. Små fega människor med små hjärtan som bara osakligt vill gnälla hänvisas till Flashback.
Inlagt av Åke Johansson ons, 2015-12-09 15:14
Jag tycker att den här sortens konflikter bör hållas internt om den som anklagar arbetsledningen inte tydligt redovisar vad som faktiskt har hänt. Annars blir det bara lösa påståenden som omvärlden egentligen inte kan värdera och ha uppfattningar om, men som nu ändå ger upphov till massor av synpunkter som sprids som en löpeld via sociala medier. Det hedrar Edman att han inte deltar i en offentlig pajkastning trots att han riskerar bli uthängd för att inte svara och därmed blir ändå mer misstänkliggjord. Den enda uppfattning jag har är att tidningen blivit väsentligt mer intressant under Edmans ledning. Jag är inte heller anonym. Kan nås på 070 648 89 66
Inlagt av Åke Sandberg tors, 2015-12-10 14:11
Jag har tidigare kritiserat Edmans journalistik, att under tal om balans ge en mycket obalanserad bild av den kommunala sektorn och av vinstdrivna bolag i välfärden. Det har av Edman bemötts med censur (han grep in och stoppade en artikel som hans debattredaktör accepterat). När jag framförde kritik i Medievärlden svarade han auktoritärt och med invektiv, se även i Dagens Opinion och Resumé. Det är därför inte förvånande att Edman bemöter intern kritik på liknande sätt. Jag har bloggat om detta idag på min hemsida. Där finns länkar till artiklar. http://www.akesandberg.se/edman-stoppar-kritik/
Inlagt av Åke Sandberg fre, 2015-12-18 16:11
Min kommentar om den dubbla krisen på Dagens Samhälle, arbetsmijön (avslöjat av Journalisten) och journalistiken/debatten, finns på arbetet.se, http://arbetet.se/2015/12/18/kris-krig-i-dagens-samhalle-debatt-och-redaktion-tystas/
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies