Gå direkt till textinnehållet

Thord Eriksson avstängd efter intervju i Journalisten

Upproret på Dagens Samhälle Dagens Samhälles reporter Thord Eriksson är avstängd från arbetsplatsen och arbetsgivaren har beslutat att inleda en juridisk process mot honom. Beslutet fattades efter att Thord Eriksson uttalat sig kritiskt om tidningsledningen i en artikel i Journalisten. UPPDATERAD

Journalisten berättade i tisdags förra veckan om allvarliga arbetsmiljöproblem på den SKL-ägda tidningen Dagens Samhälle. Åtta journalister har riktat en misstroendeförklaring mot tidningens chefredaktör och VD Mats Edman, den lokala fackklubben har lagt ned verksamheten och arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen har avgått.

På onsdagen den 2 december ställde reportern Thord Eriksson upp på en intervju i Journalisten om situationen och han riktade där kritik mot tidningsledningen.

Ledningen har nu fattat beslut om att stänga av Thord Eriksson och inleda en juridisk process mot honom. I ett mejl till samtliga medarbetare på Dagens Samhälle informerade chefredaktören Mats Edman om beslutet på fredagen, och förbjöd samtidigt alla medarbetare att mötas och diskutera frågan på arbetstid och i lokalerna.

Mejlet som Mats Edman skickade den 4 december ser ut så här:

Information

Vi har fattat beslut om att inleda en juridisk process mot Thord Eriksson. Han är tills vidare avstängd från arbetsplatsen och får inte vistas i våra lokaler.

Detta beslut är förankrat i styrelsen och ledningen för Dagens Samhälle.

Någon övrig information lämnas inte med anledning av detta ärende.

De medarbetare som eventuellt vill mötas och privat tala om detta får göra det på annan plats på ledig tid. Hade det funnits ett lokalt fack hade fackmöten förstås varit fullt möjliga att hålla i våra lokaler.

[…]

När Journalisten söker Mats Edman för en kommentar svarar han per mejl:

”Vi följer i detta ärende enbart de rekommendationer som våra arbetsrättsjurister och organisationskonsulter lämnat till styrelse och företagsledning på Dagens Samhälle. I övrigt har vi inga kommentarer.”

UPPDATERING: I ett nytt mejl till Journalisten efter att denna artikel publicerats skriver Mats Edman:

”Artiklarna i Journalisten saknar helt betydelse för åtgärden. Kritik får självfallet framföras. Beslutet fattades på fredagen av helt andra skäl, som jag inte kan gå in på.”

Han skriver vidare att han inte förbjudit medarbetare att diskutera:

”Däremot får man inte arrangera möten på betald arbetstid om det inte sker i regi av facket.”

Fler videos
Fler avsnitt