Gå direkt till textinnehållet

ÖP och Expressen byter reportrar med varandra

Under tre dagar ska Expressen och Östersunds-Posten byta reportrar med varandra sedan det uppstått ett bråk efter en artikel i Expressen. Inititiativet togs av Expressens kulturredaktör Karin Olsson och ska öka förståelsen kring vad urbaniseringen gör med journalistiken.

Inför den tredje deltävlingen av Melodifestivalen åkte Expressen Kulturs reporter Björn Barr till Östersund och skildrade vad som händer med en stad när SVTs kommer till staden.

Reaktionerna blev starka. Östersundspostens Stefan Nolervik skrev att det var en ”föraktarkrönika ur Södermalmshorisont”. Tidningens nöjesredaktör Frida Hansson kritiserade texten och beskrev också hur många utsända journalister på Melodifestivalen betedde sig illa under bevakningen.

”Vi blev överraskade av alla reaktioner, eftersom vi inte tycker att reportaget har en storstadsblick. Men allt det här aktualiserade ett spännande meningsutbyte om urbanisering, identifikation och landsbygdens utveckling som vi tycker är viktig att fortsätta. Så när jag föreslog ett reporterutbyte och när Östersundsposten nappade blev jag väldigt glad,” säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Utbytet kommer att vara i tre dagar med start i dag.

Östersunds-Postens nöjesredaktör Frida Hansson åker till Expressens kulturredaktion med uppdraget att undersöka vilka Stockholmsjournalisterna är, om föreställningarna om Södermalmsjournalisterna stämmer och var det upplevda landsbygdsföraktet kommer ifrån.

Björn Barr åker tillbaka för att träffa några av sina skarpaste kritiker.

Fler avsnitt
Fler videos